Najbolji uređaji za pametni dom koje možete pokloniti nekome
Najbolji uređaji za pametni dom koje možete pokloniti nekome

Pametni domovi postaju sve popularniji u Hrvatskoj, a s njima i pametni kućni uređaji. Pametni uređaji za dom mogu učiniti život lakšim i udobnijim, a također mogu uštedjeti novac i energiju. Ako tražite savršen poklon za nekoga tko voli tehnologiju, uređaji za pametni dom mogu biti odličan izbor.

Postoji mnogo različitih vrsta pametnih uređaja za dom, uključujući pametne utičnice, pametne termostate, pametne žarulje, pametne zvučnike i mnoge druge. Pametni uređaji za dom mogu se povezati s pametnim telefonima i drugim uređajima kako bi se omogućilo jednostavno upravljanje i kontrola. Neki uređaji čak mogu biti povezani s glasovnim asistentima poput Alexe i Google Asistenta, što omogućuje još jednostavnije upravljanje.

Ako želite iznenaditi nekoga s pametnim uređajem za dom, važno je odabrati uređaj koji će biti koristan i praktičan za njihov životni stil. Uz to, važno je provjeriti jesu li uređaji kompatibilni s postojećom opremom i tehnologijom u domu.

Pametni uređaji za kontrolu kućnih uređaja

Pametni uređaji za kontrolu kućnih uređaja su sve popularniji i praktičniji. Oni omogućuju kontrolu različitih uređaja u kući putem pametnog telefona ili tableta.

U ovom tekstu, predstavit ćemo neke od najboljih pametnih uređaja za kontrolu kućnih uređaja.

Pametni termostat

Pametni termostat je uređaj koji omogućuje kontrolu temperature u kući putem pametnog telefona. Oni su vrlo praktični i mogu uštedjeti novac na računima za energiju. Neki od najboljih pametnih termostata uključuju Nest termostat i Ecobee termostat.

Pametni uređaj

Pametni uređaj je uređaj koji omogućuje kontrolu različitih uređaja u kući putem pametnog telefona. Oni su vrlo praktični i mogu uštedjeti novac na računima za energiju. Neki od najboljih pametnih uređaja uključuju Amazon Echo i Google Home.

Pametni utikači

Pametni utikači su uređaji koji omogućuju kontrolu različitih uređaja u kući putem pametnog telefona. Oni su vrlo praktični i mogu uštedjeti novac na računima za energiju. Neki od najboljih pametnih utikača uključuju TP-Link Smart Plug i Belkin WeMo Mini.

Pametne brave

Pametne brave su uređaji koji omogućuju kontrolu pristupa kući putem pametnog telefona. Oni su vrlo praktični i mogu uštedjeti novac na računima za energiju. Neki od najboljih pametnih brava uključuju August Smart Lock i Schlage Sense Smart Deadbolt.

Pametna zvona na vratima

Pametna zvona na vratima su uređaji koji omogućuju kontrolu pristupa kući putem pametnog telefona. Oni su vrlo praktični i mogu uštedjeti novac na računima za energiju. Neki od najboljih pametnih zvona na vratima uključuju Ring Video Doorbell i Nest Hello Video Doorbell.

Ukratko, pametni uređaji za kontrolu kućnih uređaja su vrlo praktični i mogu uštedjeti novac na računima za energiju. U ovom tekstu, predstavili smo neke od najboljih pametnih uređaja za kontrolu kućnih uređaja, uključujući pametni termostat, pametni uređaj, pametne utikače, pametne brave i pametna zvona na vratima.

Pametna rasvjeta

Pametna rasvjeta je jedna od najpopularnijih kategorija pametnih uređaja za dom. Pametna rasvjeta omogućava korisnicima da kontroliraju osvjetljenje u svojim domovima putem aplikacija na pametnim telefonima ili glasovnih asistenata.

Ova tehnologija omogućava korisnicima da podešavaju svjetlost, boju i intenzitet osvjetljenja u svojim domovima.

Pametno osvjetljenje

Pametno osvjetljenje je tehnologija koja koristi senzore i aplikacije za kontrolu osvjetljenja. Ova tehnologija omogućava korisnicima da podešavaju svjetlost, boju i intenzitet osvjetljenja u svojim domovima.

Pametno osvjetljenje je idealno za one koji žele kontrolirati osvjetljenje u svojim domovima putem aplikacija na pametnim telefonima ili glasovnih asistenata.

Philips Hue

Philips Hue je jedan od najpopularnijih brendova pametne rasvjete. Philips Hue nudi širok izbor pametnih žarulja, rasvjetnih traka i pametnih prekidača.

Ova tehnologija omogućava korisnicima da podešavaju svjetlost, boju i intenzitet osvjetljenja u svojim domovima putem aplikacija na pametnim telefonima ili glasovnih asistenata.

Philips Hue također nudi mogućnost integracije s drugim pametnim uređajima u domu, poput pametnih termostata i pametnih zvučnika.

Philips Hue žarulje su dostupne u različitim veličinama, oblicima i bojama. Korisnici mogu odabrati žarulje s toplijom ili hladnijom bojom svjetla, ovisno o svojim željama.

Philips Hue također nudi različite načine upravljanja osvjetljenjem, uključujući aplikacije za pametne telefone, glasovne asistente i pametne prekidače.

Ukratko, pametna rasvjeta je idealna za one koji žele kontrolirati osvjetljenje u svojim domovima putem aplikacija na pametnim telefonima ili glasovnih asistenata.

Philips Hue je jedan od najpopularnijih brendova pametne rasvjete koji nudi širok izbor pametnih žarulja, rasvjetnih traka i pametnih prekidača.

Pametni zvučnici

Pametni zvučnici postali su neizostavni dio pametnih domova. Oni omogućuju kontrolu svih uređaja u kući samo glasom, a ujedno i služe kao izvor glazbe i zabave.

Ako planirate pokloniti pametni zvučnik nekome, postoje tri glavna izbora: Amazon Echo, Google Pomoćnik i pametni zvučnici drugih proizvođača.

Amazon Echo

Amazon Echo je jedan od najpopularnijih pametnih zvučnika na tržištu. Ovaj uređaj pokreće Alexa, digitalni pomoćnik kompanije Amazon, koji može odgovarati na pitanja, upravljati uređajima u kući, puštati glazbu i još mnogo toga. Echo dolazi u različitim veličinama i oblicima, a neki modeli imaju ugrađeni zaslon.

Evo nekih od najpopularnijih modela Amazon Echo:

Model Opis
Echo Dot Najmanji Echo model, savršen za manje prostorije ili za upotrebu kao drugi zvučnik.
Echo Standardni Echo model s boljim zvukom i ugrađenim zaslonom.
Echo Studio Premium model s najboljim zvukom i podrškom za 3D zvuk.

Google Assistant

Google Assistant je digitalni pomoćnik kompanije Google koji se koristi na pametnim telefonima, tabletima i pametnim zvučnicima. Google Assistant može odgovarati na pitanja, upravljati uređajima u kući, puštati glazbu i još mnogo toga. Google Pomoćnik može se integrirati s drugim uređajima u kući, kao što su pametne žarulje i termostati.

Evo nekih od najpopularnijih modela Google Pomoćnika:

Model Opis
Google Home Mini Najmanji Google Pomoćnik model, savršen za manje prostorije ili za upotrebu kao drugi zvučnik.
Google Nest Hub Model s ugrađenim zaslonom, idealan za prikazivanje fotografija i videa.
Google Nest Audio Premium model s najboljim zvukom i mogućnošću povezivanja s drugim Nest Audio zvučnicima za još bolji zvuk.

Pametni zvučnici drugih proizvođača

Postoji mnogo drugih proizvođača pametnih zvučnika na tržištu. Ovi zvučnici obično koriste Amazon Echo ili Google Pomoćnik kao digitalnog pomoćnika, ali mogu imati različite značajke i funkcije. Neki od najpopularnijih proizvođača pametnih zvučnika su:

  • Sonos
  • Bose
  • JBL
  • Harman Kardon

Pri odabiru pametnog zvučnika, važno je uzeti u obzir veličinu prostorije, potrebe korisnika i željeni proračun. Bez obzira na odabir, pametni zvučnik je odličan poklon za svakoga tko voli tehnologiju i želi unaprijediti svoj pametni dom.

Sigurnost i nadzor

Sigurnost je jedna od glavnih briga svakog vlasnika kuće ili stana. Uređaji za pametni dom mogu pomoći u osiguravanju sigurnosti, a neki od najboljih uređaja u tom smislu su sigurnosne kamere, Nest Protect i detektor pokreta.

Sigurnosne kamere

Sigurnosne kamere su jedan od najboljih načina za nadzor kuće ili stana. One omogućuju vlasniku da prati što se događa u i oko kuće u stvarnom vremenu. Postoje mnoge vrste sigurnosnih kamera, a neke od najboljih su:

  • Nest Cam IQ: ova kamera ima izvrsnu kvalitetu slike i zvuka te ugrađene senzore za prepoznavanje lica. Također ima mogućnost prepoznavanja zvukova poput laveža psa ili zvuka razbijenog stakla.
  • Arlo Pro 4: ova kamera je bežična, što znači da se može postaviti gotovo bilo gdje, a ima i izvrsnu kvalitetu slike i zvuka. Također ima ugrađenu noćnu vidljivost i mogućnost prepoznavanja pokreta.

Nest Protect

Nest Protect je detektor dima i ugljičnog monoksida koji se može povezati s drugim Nest uređajima za pametni dom. Ovaj detektor automatski šalje upozorenja na pametni telefon ili tablet ako se otkrije dim ili ugljični monoksid. Također ima ugrađene senzore za prepoznavanje pokreta, što ga čini korisnim i za sigurnost.

Detektor pokreta

Detektor pokreta je još jedan koristan uređaj za sigurnost. On može otkriti pokrete u kući ili stanu i automatski poslati upozorenje na pametni telefon ili tablet. Neki od najboljih detektora pokreta su:

  • Philips Hue Motion Sensor: ovaj detektor pokreta može se povezati s drugim Philips Hue uređajima za pametni dom i automatski uključiti rasvjetu kada se otkrije pokret.
  • Ring Motion Detector: ovaj detektor pokreta može se povezati s drugim Ring uređajima za pametni dom i automatski snimati video kada se otkrije pokret.

Ukratko, sigurnosne kamere, Nest Protect i detektor pokreta su neki od najboljih uređaja za osiguravanje sigurnosti u kući ili stanu. Postoji mnogo različitih vrsta ovih uređaja, pa je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Udobnost i kompatibilnost

Pametni uređaji za udobnost

Pametni uređaji za pametni dom mogu uvelike poboljšati udobnost življenja u kući. Pametni termostati mogu automatski prilagoditi temperaturu u kući prema vašim željama, tako da ne morate ručno podešavati termostat. Pametni uređaji za rasvjetu mogu stvoriti prilagođeno svjetlo koje odgovara vašim željama i raspoloženju. Pametni zvučnici mogu omogućiti ugodnu glazbu u cijeloj kući, a pametni televizori mogu pružiti vrhunski doživljaj gledanja filmova i serija.

Kompatibilnost s drugim uređajima

Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine pametnih uređaja za pametni dom je njihova kompatibilnost s drugim uređajima. Mnogi pametni uređaji koriste različite platforme i protokole za komunikaciju, pa je važno provjeriti jesu li kompatibilni s drugim uređajima koje već posjedujete. Na primjer, ako već imate pametni termostat, trebate provjeriti jesu li pametni uređaji za rasvjetu koje planirate kupiti kompatibilni s vašim termostatom.

U tablici u nastavku prikazani su neki od najpopularnijih pametnih uređaja za pametni dom i njihova kompatibilnost s drugim uređajima:

Uređaj Kompatibilnost s drugim uređajima
Pametni termostat Kompatibilan s Amazon Alexom, Google Homeom, Apple HomeKitom
Pametna rasvjeta Kompatibilna s Amazon Alexom, Google Homeom, Apple HomeKitom
Pametni zvučnik Kompatibilan s Amazon Alexom, Google Homeom, Apple HomeKitom
Pametni televizor Kompatibilan s Amazon Alexom, Google Homeom, Apple HomeKitom

Uz ove popularne uređaje, postoje i mnogi drugi pametni uređaji za pametni dom koji su kompatibilni s drugim uređajima. Važno je provjeriti kompatibilnost prije kupnje kako biste bili sigurni da će vaši pametni uređaji raditi zajedno i pružiti vam najbolje iskustvo.

Cijena i kvaliteta

Jeftini uređaji

Kada se radi o pametnim uređajima za kuću, cijena može biti veliki faktor u odluci o kupnji. Srećom, postoje mnogi jeftini uređaji koji nude funkcionalnost i praktičnost bez prevelikog troška. Ovi uređaji mogu biti idealni za one koji žele isprobati pametnu kuću bez ulaganja previše novca.

Jedan od najjeftinijih pametnih uređaja za kuću je pametna utičnica. Ove utičnice omogućuju upravljanje električnim uređajima putem aplikacije na pametnom telefonu ili glasovnim naredbama putem virtualnog asistenta. Cijena ovih uređaja kreće se od 50 do 100 kuna.

Drugi jeftin uređaj je pametna žarulja. Ove žarulje omogućuju upravljanje osvjetljenjem putem aplikacije na pametnom telefonu ili glasovnim naredbama putem virtualnog asistenta. Cijena ovih uređaja kreće se od 50 do 150 kuna.

Kvalitetni uređaji

Kvalitetni pametni uređaji za kuću obično su skuplji, ali nude bolju funkcionalnost i trajnost. Ovi uređaji mogu biti idealni za one koji žele uložiti u pametnu kuću i dugoročno uštedjeti novac.

Jedan od najkvalitetnijih pametnih uređaja za kuću je pametni termostat. Ovi uređaji omogućuju precizno upravljanje temperaturom u kući putem aplikacije na pametnom telefonu ili glasovnim naredbama putem virtualnog asistenta. Cijena ovih uređaja kreće se od 1000 do 2000 kuna.

Drugi kvalitetni uređaj je pametni sigurnosni sustav. Ovi sustavi omogućuju nadzor nad kućom putem aplikacije na pametnom telefonu i uključuju senzore za pokret, kamere za nadzor i alarme za upozorenje na neovlašteni pristup. Cijena ovih uređaja kreće se od 3000 do 5000 kuna.

U konačnici, cijena i kvaliteta pametnih uređaja za kuću ovise o potrebama i proračunu potencijalnog kupca. Jeftiniji uređaji mogu biti idealni za one koji žele isprobati pametnu kuću bez prevelikog ulaganja, dok kvalitetni uređaji nude bolju funkcionalnost i trajnost za one koji žele dugoročno uštedjeti novac.

Poklonite dar pametnog doma nekome. Bilo da tražite pametnu žarulju, sigurnosnu kameru ili termostat pročitajte što vam donosimo u nastavku.

Što je tehnologija pametnog doma?

Što kada bi svi uređaji koji vas okružuju mogli biti spojeni na internet? Ne samo računala i pametni telefoni već i satovi, zvučnici, žarulje, zvono na vratima. kamere, prozori i zastori, kuhala za vodu, kuhinjski uređaji, sve što vam padne na pamet.

Što da svi ti uređaji mogu komunicirati, slati vam informacije i primati naredbe? Nije SF, to su IoT, internetske stvari, ključna komponenta za stvaranje pametnog doma.

Automatizacija doma je upravo to što smo rekli, automatiziranje mogućnosti kontrole svih uređaja u kući, od zastora do hranilica za kućne ljubimce jednostavnim pritiskom na gumb (ili glasovnom naredbom).

Neke aktivnosti kao paljenje lampe ili gašenje na vašu želju su jednostavne i relativno skupe. Druge, kao napredne sigurnosne kamere mogu zahtjevati ozbiljnija investiranja vremena i novca kako bi se dogodile.

Postoji mnogo kategorija pametnih kućanskih proizvoda koji čine pametni dom, i možete kontorlirati sve, od žarulja do temperature u kući ali i ozbiljnih stvari kao što su brave i sigurnost doma. Pametni uređaji su i odličan poklon, bilo da kupujete prigodno, blagdanski ili dar za useljenje.

Echo je Bluetooth zvučnik koji pokreće Alexa, Amazonov zvučni asistent. Alexa radi direktno sa velikim brojem pametnih kućnih uređaja, ali i sa IFTTT (If This Then That) kako bi mogli kontrolirati putem postavki koje sami kreirate.

Imati ćete posla ali moći ćete putem Alexe kontrolirati većinu gadgeta u svome domu samo svojim glasom. Imate li već omiljeni zvučnik, povoljni Echo Dot možete se spojiti na vaš zvučnik i dodati Alexa funkcije.

Želite li ekran osjetljiv na dodir kako biste mogli pretraživati podatke i obavljati video pozive, potražite Echo Show ili Echo Spot.

Wink Hub 2

Wink Hub 2 odličan je proizvod koji radi sa servisima kao što su Z-Wave, Zigbee, Lutron Clear connect, Kidde, Bluetooth i putem Wi-Fi mreže.

Ovaj proizvod uključuje gotovo sve uređaje koji se nalaze u spektru pametnog doma, od Philips Hue rasvjete do Netgear Arlo kamere i Google Home-a. Iznimno je pouzdran, ima široki raspon komuniciranja sa uređajima.

Logitech Harmony Elite

Ne volite razgovarati i volite upravljati uređajima na starinski način – stiskanjem gumba? Logitech Harmony Elite je ultimativni univerzalni daljinski upravljač koji upravlja sa više toga od Tv-a i radija.

Može upravljati Harmony Home Hub-om, Bluetoothom, Wi-Fi vezom, Zigbee, Z-Wave i svim uređajima koji sadržavaju infracrvene valove u sebi.

iHome iSP6X SmartPlug

Još uvijek smo u potrazi za pametnim prekidačem koji će upravljati apsolutno svime a iHome iSP6X SmartPlug blizu je tome. Dopušta vam jednostavno upravljanje gadgetima i uređajima putem vašeg pametnog telefona.

Podupire Amazon Alexu i Google asistenta glasovno osjetljive upraviteljske servise, Apple Home Kit, Nest, Samsung Smart Things i Wink. Manjkav je za praćenje potrošnje energije ali mogućnošću rasporeda, personaliziranom aplikacijom i jednostavnom instalacijom pokriva nedostatke.

Pametne kućne sigurnosne kamere

iCamera Keep Pro koja dolazi u liniji sa iSmart Alarmom je kućna sigurnosna kamera koja dolazi uz niz raznih mogućnosti. Ova kamera može raditi kao samostalan uređaj ili kao dio iSmart Alarm DIY sigurnosnog sustava.

Kamera ima niz dodataka kao što su snažni 1080p slikovni senzor, detektori zvuka i pokreta, mehaničko kućište i pokretanje te mogućnost time lapsa  i pokretanja snimanja kada detektira pokrete uz detektor pokreta uz koji će kamera pratiti sobu u pokretu kroz cijelu prostoriju.

Dodajte uz to i besplatno cloud spremanje podataka, mogućnost dodatka SD kartice i podršku za IFTTT integraciju i imate odličnu sigurnosnu kameru.

Wyze Cam V2

Ova kamera je poboljšana verzija svog prethodnika. Novost su detektor pokreta, poboljšane audio sposobnosti i još snažniji CMOS senzor. To je najmanja kućna sigurnosna kamera na tržištu koju je moguće pronaći za povoljnu cijenu.

Sky Bell HD

Sky Bell HD je video portafon i zvono koji vam dopušta vidjeti i razgovarati s osobom ispred vaših kućnih vrata. Izgleda identično kao inačica i prethodna verzija iz 2015. godine no to je sve što im je zajedničko.

Ova verzija donosi visoko kvalitetni video uz 1080p noćnog snimanja u boji, vrlo detaljnu sliku i počinje snimati nekoliko sekundi materijala prije samog događaja. Integrirana je sa nizom kućnih uređaja te dolazi sa besplatnim cloud spremanjem materijala.

Pametne brave i sigurnosni kućanski sistemi

August Smart Lock Pro + Connect

Smart Lock Pro + Connect posljednja je novost iz August Home tvrtke, te je bolji od prethodnika.

Ova treća generacija pametnih brava nudi sve što su imali prethodni Home Kit modeli uz nekoliko novina kao što su Augustus Door Sense tehnologija, Z-Wave kompatibilnost i Wi-Fi spajanje.

Jednostavno se instalira i može se kontrolirati uz Alexu, Google asistent ili Siri glasovne komande.

Cijena je nešto viša no dizajn i mogućnosti su fantastični.

ADT Pulse

Tražite li ozbiljnog ponuđača kada je riječ o malim sigurnosnim sustavima za kuće sigurno ste čuli za ADT. ADT Plus je puno skuplji od DIY sustava ali nudi mogućnosti koje DIY sustavi ne nude, 24/7 praćenje i korisničku podršku. To je najcjelovitiji sustav koji nudi sve mogućnosti za vaš dom te ima odličnu automatsku platformu za ostale pametne uređaje.

Simpli Safe Home sigurnosni sustav

Preferirate li DIY pristup kućnim sigurnosnim sustavima, potražite Simpli Safe Home sigurnosni sustav. Simpli Safe sredina je između jednostavnih DIY sigurnosnih sustava koje pratite sami i profesionalno instaliranog sustava koji je pod stalnim nadzorom.

Ovaj sustav jednostavno je postaviti i koristiti, zaštititi će vaš dom od provalnika i prirodnih katastrofa kao što su požar ili poplava. Zvuči kao odlično riješenje koje je jednostavno i lako se postavlja te vam dopušta pratiti sve uz jednostavan plan i postavke.

Pametno grijanje i hlađenje

Ecobee 4 je snažan senzor koji pomaže pratiti visoke i niske temperature u svim sobama u kući. Ovaj uređaj sadrži sve mogućnosti kao i njegovi prethodnici uz dodatak Alexa Amazon sustav upravljanja.

Vaš termostat će upaliti grijanje ili hlađenje uz vašu glasovnu naredbu Amazon Echo sustavu.

Postoji još cijeli niz pametnih uređaja koje možemo podijeliti po sobama u kojima se nalaze ili po njihovim funkcijama kao što su sigurnost, zabava, posao…

Previous articleNajbolje i najprodavanije tipkovnice 2023
Next articleŠto je Android TV box uređaj?
Tomislav Radić
Moje ime je Tomislav Radić, i ja sam autor web stranice SmartMall.hr. SmartMall je web stranica o Gadget trgovini koja prodaje uređaje, pribor i potrošni materijal. Naš cilj je pružiti našim korisnicima pristup širokom izboru proizvoda, najboljim cijenama i najboljim uslugama. Svojim korisnicima nudimo širok izbor između elektronike, pribora, potrošnog materijala i opreme za igranje. Možete pronaći veliki izbor najnovijih proizvoda od najboljih proizvođača u industriji, uključujući Apple, Samsung, Microsoft, HP, Lenovo, Canon, Sony i mnoge druge.