android box android box forum

Što rade Android TV box uređaji?

Android TV box uređaj je TV box uređaj s Android operativnim sustavom. To je isti operativni sustav kao i onaj koji se nalazi na pametnom telefonu, tabletu i milijunima drugih uređaja širom svijeta. Obično je to nešto starija verzija kao što je Lollipop (Android 5) ili Marshmallow (Android 6). No, ako znate kako koristiti tablet ili pametni telefon, obično možete pokrenuti većinu (ako ne i sve) aplikacije koje koristite inače i na Android TV box uređaju.

Koja je razlika između Android box uređaja i Roku ili Apple TV-a? Vjerojatno ste čuli mnogo različitih terminologija koje se koriste na raznim stranicama, forumima i Facebook grupama: Streaming media uređaj, TV box, IPTV box, set top box, media streamer, HTPC, Kodi box uređaj i najrašireniji i najrasprostranjeniji Android TV box uređaj. Svi su oni u osnovi isti tip uređaja – nešto što prima sadržaj s kućne mreže ili interneta te ga prenosi na vaš televizor.

Ako ste novi sa uređajima za streaming i TV box uređajima, ovo je odličan tekst za početak. Terminologija može izgledati zbunjujuće, ali ne brinite: provesti ćemo vas kroz osnove vezane uz ove uređaje. Ovo je dobra polazna točka za svakoga tko želi saznati više o ovim uređajima.

Zašto toliko različitih imena?

U Americi, na engleskom jeziku općenito, ti se uređaji obično nazivaju Streaming uređaji ili Streaming Media playeri. Ponekad se pogrešno nazivaju Roku box streaming uređaji, iako ih mogu izraditi Amazon, Apple ili neki od mnogih drugih proizvođača koje možemo pronaći da ih proizvode i prodaju. To može stvoriti zbrku za vas i osobu s kojom razgovarate.

U Europi se općenito zovu Kodi box prijemnici zbog popularnosti instaliranja Kodi-a i nekih dostupnih dodataka za streaming. Mogu se zvati i IPTV box prijemnici jer je mnogo lakše pronaći uslugu internetskog protokola (IPTV) u Europi. Jednostavno rečeno, IPTV je način za dobivanje TV-a uživo putem Interneta.

Ako ste u Aziji, onda ste vjerojatno čuli da se nazivaju TV boxovi. Najrašireniji naziv diljem svijeta je TV box. To je, dakako, više generički pojam, ali uređaj može učiniti mnogo toga što ima više smisla.

Također možete vidjeti pojam mini-PC. TV box prijemnici se svakako mogu smatrati mini-PC-jem, ali mislim da ih to svrstava u kategoriju u kojoj ne pripadaju. Mini-PC također može uključivati bilo koje računalo malog formata kao što je Intel NUC (Next Unit of Computing). Oni obično mogu učiniti sve što vaš desktop ili laptop može učiniti. Neki TV box prijemnici mogu zamijeniti vašu radnu površinu, ali su iznimka, a ne pravilo.

Što ga čini Android TV box prijemnikom?

U redu, generički je pojam onaj koji ćemo koristiti, ne samo u ovom članku, nego i na cijelom ovom mjestu kao cjelini. Što ga čini Android box prijemnikom?

Različite tvrtke mogu stvoriti različite skinove ili launchere kako bi mu pružili prilagođeni dizajn i temu u kojoj se nalaze. Uglavnom vam pokušavaju olakšati korištenje s kauča u dnevnoj sobi ili izgledaju više kao Netflix, što ima smisla. Netflix je jedan od najboljih svjetskih streaming usluga, tako da imitiranje njihovog sučelja olakšava novim korisnicima da se upoznaju s njihovim novim TV box prijemnikom.

Budući da je Android nevjerojatno prilagodljiv operativni sustav, ako vam se ne sviđa pokretač koji ste dobili s uređajem, u većini slučajeva možete jednostavno dodati novi i umjesto toga početi koristiti taj pokretač.

Postoji jedna važna stvar koju treba zapamtiti: postoji velika razlika između Android TV-a i TV box prijemnika za Android TV.

Android TV ili  TV box uređaj

Na I / O konferenciji 2014.  godine Google je lansirao Android TV. To je sustav koji organizira vaš sadržaj u jednu platformu za jednostavnu organizaciju i pretraživanje – uključujući Googleovu funkciju glasovnog pretraživanja uz pomoć Google Assistenta. Android TV je Googleov pokušaj pokretanja medijskog hub-a. Slične smo napore vidjeli i tijekom godina od Microsofta (Xbox), Sonyja (Playstation i povezanih Blu-ray playera), Rokua, Amazona, Applea, a popis se nastavlja. Android TV je drugi pokušaj Googlea u ovom prostoru od Googlea – treći ako računate Chromecast. Google TV, koji je bio njihov prvi pokušaj da vlada vašom dnevnom sobom, ali nikad nije zaživio.

Razlika između Android TV-a i Android TV box prijemnika stoji u samom operativnom sustavu. Android TV je posebna verzija jezgre Android operativnog sustava. Android TV ne može pokrenuti svaku aplikaciju, barem ne bez rootinga uređaja. Ali aplikacije koje mogu pokrenuti posebno su dizajnirane da se pokreću na televizoru, a ne na zaslonu osjetljivom na dodir. Zašto je to važno? Pa, dajemo primjer Netflixu. Ako ste koristili Netflix na pametnom telefonu ili tabletnom računalu, sjetit ćete se pomicanja gore i dolje da biste navigirali kroz popis žanrova. Kad pronađete film koji tražite, možete povući prstom ulijevo ili udesno da biste vidjeli što je u tom žanru.

Kako točno pretražujete na vašem televizoru?

Dakle, aplikacija Netflix Android TV izgrađena je od temelja kako bi se koristila daljinskim upravljačem, a ne putem zaslona osjetljiva na dodir. Isto vrijedi i za svaku drugu aplikaciju za Android TV. U čemu je kvaka?

Android TV možete dobiti samo na high-endu, novijem Smart TV-u, recimo 2015. i novijima. Dostupan je i na nekolicini high-end TV box prijemnika kao što je NVIDIA Shield uređaj. Ne može si svatko priuštiti novi high-end TV ili nešto snažno poput Shield uređaja. Android TV kutije nude sličnu izvedbu, koji imaju neznatne manjkavosti za puno povoljniju cijenu.

Tko bi trebao kupiti Android TV box prijemnik umjesto Roku, Apple TV ili Fire TV prijemnika?

Tu je obično samo jedno pitanje: Što trebam kupiti?

Pa, to ovisi o vama. Streaming uređaji kao što su Fire TV, Roku i Apple TV su izvrsni, te su vrlo jednostavni za korištenje. Radi li Roku 3 sve što radi NVIDIA Shield? Naravno da ne. Može li pokrenuti svaku aplikaciju poput MINIX Android TV box prijemnika? Ne.

Android TV box uređaji pružaju fleksibilnost

S uređajem za streaming kao što je Roku morate koristiti njihov ”eko-osustav” i koristiti aplikacije koje su srodne sa Roku uređajima. Nemate mnogo izbora ako željena aplikacija nije dostupna. Srećom, Plex je dostupan na većini operativnih sustava. Ali, ako želite pokrenuti Kodi na vašem Roku-u, to je nemoguće. Isto vrijedi i za vaš Apple TV. Ako ga želite instalirati na svoj Fire TV, morati ćete na preuzeti alternativno te ga zatim instalirati na vaš uređaj.

Ako želite instalirati Kodi streaming servis na svoj Android TV prijemnik, jednostavno odite u Google Play Store trgovinu za preuzimanje aplikacija i nakon preuzimanja ju instalirajte. Na ovaj jednostavan način instalirati ćete i ostale aplikacije.

Postoje neke pojedinosti koje vas mogu pokolebati, no one su zanemarive. Potrebno je nešto vremena kako biste pravilno postavili Android TV prijemnik te ćete morati svako toliko potražiti dostupna ažuriranja za aplikacije koje koristite. Ukoliko želite upoznati svoj uređaj i postaviti ga po svojim željama, ovo je savršen uređaj za vas.

Android TV box uređaji dolaze uz jednostavna uputstva, možete ih pratiti korak po korak te instalirati i postaviti prijemnik.

Na Android TV box uređaju možete koristiti društvene mreže, Facebook, Instagram, Twiter i ostale. Glazbene aplikacije kao što su Spotify, SoundCloud, aplikacije za praćenje vijesti, jednostavne ali i ozbiljnije video igre kao što su Angry Birds, Fruit Ninja’s te Need for speed, Gta i ostale.

Sažetak
Datum pregleda
Ime proizvoda
Android TV box

Ostavite komentar