Windows tableti 2018

Windows tableti sa dodatnom tipkovnicom mogu biti stolni i odlična alternativa laptopu.

Isprobali smo nekoliko modela i ovih nekoliko u nastavku trebali bi se naći na vašoj listi. Pogledajte ih i pročitajte tekst!

Može li tablet zamijeniti laptop?

Tablet koji je snažan kao konvencionalni laptop ali lakši i tanji i upravlja se njime dodirom prsta jednom davno bio je samo dio Hoollywoodske mašte ali zahvaljujući proizvođačima i njihovim sposobnostima uređaji postaju još tanji, lakši i manji te se s njima može raditi kao sa ozbiljnim laptopima.

Zamislite to kao Apple iPad koji kombiniramo sa snagom i mogućnostima Windows 10 operativnim sustavom.

Kao i bilo koji sustav, tako i Windowsi traže od vas da napravite nekoliko odabira. Koliko velik i snažan želite (trebate) da vaš tablet bude?

Koje značajke tražite? Hoćete li ga koristiti i u pokretu ili ga trebate na jednom mjestu u blizini Wi-Fi veze?

Pomoći ćemo vam odgovoriti na ova pitanja i još nekoliko njih kako bismo pronašli favorite u Windows tabletima.

 

Prvo: procijenite veličinu ekrana

Naravno kao i iPad linija, koja se nudi u nekoliko različitih dimenzija, snazi i cijeni, tako niti svi Windowsi nemogu zadovoljiti svačije potrebe.

Kada ih počmete proučavati i tražiti idealnog primjetiti ćete da se dijele u nekoliko kategorija.

Prvi su povoljni, 10 inčni modeli, dizajnirani kako bi vam omogućili ugodno surfanje, gledanje filmova na Netflixu ili Amazon Primeu.

Zbog svoje pristupačne cijene, oni najčešće imaju procesore koji su manje snage i minimalnom memorijom za spremanje podataka.

Može biti jedan u nizu zgodnih dodataka vašoj gadget kolekciji uz laptop i smartphone.

Drugim riječima, ovo nisu Windows uređaji koji su pune snage koje biste poželjeli nakon gledanja Westworlda ili nekog drugog fantasy filma.

Drugi po redu, malo veći 12 inčni moderli su dizajnirani kako bi radili u paru sa odgovarajućom olovkom ili sa dodatnom tipkovnicom kao što je to slučaj sa Surface Pro.

Ovi tableti odlični su studente, idealne veličine za korištenje na faxu, pisanje eseja ili mailova. Oni pružaju kompletan Windows sustav.

Oni sadrže premium i poslovne sisteme kao što što to ima Lenovo ThinkPad X1 tablet koji je dizajniran kao produktivan skup alata za rad.

 

Procesori u tabletima: nadomještanje niske radne snage

Windows tableti kreću se u rasponu od onih manje snage za zabavu do snažnih tableta koji su pravi alati za vašu poslovnu produktivnost.

Želite li svoj uređaj koristiti za oboje? Kao i kod laptopa, procesor je odgovoran za snagu.

Intelova linija Atom, Celeron i Pentium procesora sadrži nekoliko čipova izrađenih upravo za nisku iskoristivost snage i pasivno hlađenje.

Ovo su neizostavni dodaci tabletu budući da se sve njegove komponente nalaze iza ekrana, koji sam po sebi generira toplinu.

Takvi tableti u svome nazivu često nose slovo ”Y” negdje u imenu čipa i oni su odlični povoljni tableti.

Oni ne trebaju ugradbene ventilatore za hlađenje i nude mogućnost rada nekoliko sati na samo jednom punjenju ili jedan do dva dana ukoliko ga ne koristite puno.

Nemaju dovoljno mjesta niti snage za naprimjer, Photoshop ali za društvene mreže i gledanje videa su odličan odabir.

Na posve drugom kraju spektra, jačine i korištenja su tableti koji u sebi sadrže Intel Core i3, i5 kao i i7 procesori koji u svome imenu sadrže slovo ”U” i u potpunosti mogu zamijeniti vaš radni laptop.

Ovi CPU traže više energije i ventilatora ali nude puno viši stupanj sposobnosti i dopuštaju vam odraditi neograničen skup poslova na njemu.

Tableti koji u sebi sadrže ove procesore cjenovno su u rangu laptopa, ali mogućnosti performansi su u skladu sa cijenom.

Negdje u sredini, između radnih tableta i tableta koji vam mogu poslužiti za bezbrižno surfanje su varijacije Intel Core linije sa slovom ”Y”. Kao i ”Y” serija koja sadrži Atom, Celeron i Pentium koje smo spomenuli postoji i Core ”Y” linija modela koji se također hlade bez ventilacije ali imaju više snage.

 

Značajke i povezivanje

Jednom kada odredite koji procesor vama odgovara potrebno je odabrati značajke koje čine razliku između sposobnosti stolnog računala i laptopa. Senzori koje možemo vidjeti u pametnim telefonima donose nove mogućnosti komunikacije sa računalima uz akcelerometre, žiroskope i elektronske kompase koji omogućuju određivanje pozicije za automatsku rotaciju ekrana i nove aplikacije koje se poigravaju 3D prikazima.

Postoje Windows tablet verzije FaceID-a, nova mogućnost koja vam dopušta otključavanje vašeg Apple iPhonea ili iPad Pro tableta samo gledanjem u njega i učitavanjem vašeg lica.

Aplikacija naziva Windows Hello postoji već oko godinu dana, dostupna je na računalima i laptopima ali se najviše koristi na tabletima budući da oni nemaju opipljivu tipkovnicu te je na njima teže unositi duge i komplicirane lozinke.

Ne smijemo zaboraviti ekran osjetljiv na dodir. Uz sposobnost ekrana da pravi pet do deset prstiju istovremeno mi možemo tipkati, pomicati ili tapkati kroz sve zadatke koji bi do prije nekoliko godina zahtjevali i tipkovnicu i miša.

Mnogi tableti dolaze sa pripadajućom digitalnom olovkom, neki tableti imaju poseban utor u koju ju je moguće spremiti i napuniti istvoremeno. Drugi pak imaju ugrađeni magnet koji odgovara magnetu u olovku koji ih ”drži” spojene.

Tu je također i vrlo važno pitanje povezivanja. Uz eminentan prijenosni dizajn, normalno je da će neki kupci očekivati mogućnosti koje imaju njihovi mobilni uređaji.

Nekoliko Windows tableta na tržištu imaju 4G i LTE mogućnost spajanja no najpoznajiti su uređaji kao Samsung Galaxy Book2 koji nuti gigabit LTE brzine ali je opremljen i sa procesorom koji je izrađen za pametne telefone što mu daje još veću učinkovitost od spomenutih Intel modela.

Većina Windows tableta koja se prodaje u Americi koriste se isključivo Wi-Fi vezom.

Veća dostupnost LTE ovisi o pružateljima bežične mreže u Americi koji planiraju sa proizvođačima jednostavnije metode kupnje i prodaje podatkovnih paketa kao što je to slučaj sa Appleom.

 

Nemojte zaboraviti ni konvertibilne hibride

Na poslijetku, ako ne možete živjeti bez prave tipkovnice ali ju ne želite ju niti stalno nositi svugdje sa sobom imamo rješenje za vas. Neki konvertibilni laptopi imaju tipkovnicu koja se može staviti iza ekrana, tradicionalno se zatvoriti ili na bilo koji način kao tablet.

Prelazak sa laptopa na tabletu ne prolazi bez problema. Veličina tableta i način na koji ga se koristi brinu zbog zagrijavanja budući da se on grije doslovno u vašoj ruci. Ekrani osjetljivi na dodir često izazivaju frustracije kada ne registriraju dodir, oni dolaze uz niz dodataka i mogućnosti no bilo kako bilo ne mogu zamijeniti pravu tipkovnicu i laptop.

Proučili smo i isprobali nekoliko tablet računala iz ponude i otkrili što funkcionira dobro, a što ne funkcionira. U nastavku možete pronaći naš izbor Windows tableta.

Read Next  Najbolji android tableti

Dell Latitude 7212 Rugged Extreme tablet

Dell Latitude 7212 Rugged

Dell Latitude 7212 Rugged

Pozitivno: Veoma lagan, polariziran ekran. Dugotrajna baterija. Široki raspon dodataka. Mogućnost mijenjanja dodataka bez gašenja uređaja.

Negativno: Touchpad ne reagira. Pokrivka za tipkovnicu je skupa.

Mišljenje: Dobro dizajniran. Poprilično dobar, relativno povoljan.

Lenovo ThinkPad X1 tablet (treća generacija)

Lenovo ThinkPad X1 tablet (

Pozitivno: 2 Thudnerbolt 3 porta. 3K ekran osjetljiv na dodir. Odlična tipkovnica.

Negativno: Slaba baterija. Touchpad slabije kvalitete. Olovka nema magnet da ostane vezana uz tablet.

Mišljenje: redizajniran TnikPad X1 tablet. 13 inča, kvalitetna olovka. Odlična tipkovnica. Thunderbolt 3 podrška.

Microsoft Surface Book2

Microsoft Surface Book2

Pozitivno: Premium aluminijska konstrukcija elegantnog dizajna. Veliki ekran na dodir visoke rezolucije. Nvidia GTX 1060 grafička kartica. Dugotrajna baterija. Integrirane Xbox wireless upravljačke mogućnosti.

Negativno: 16GB RAM maksimum. Surface Pen olovka se posebno kupuje. Dodatna SSD memorija je skupa. Postoje problemi koji zahtjevaju troubleshootanje.

Mišljenje: Odličnog dizajna 2u1 laptop koji je brz, trajne baterije, širokog raspona mogućnosti. Odličan i za gamere.

Acer Switch 3

Acer Switch 3

Pozitivno: Dolazi uz tipkovnicu i olovku. Tipkovnica odlična za dugotrajno pisanje. USB-C i USB 3.0 portovi.

Negativno: Kratkotrajnost baterije. 64 GB memorije. Tvrd gumb za paljenje.

Mišljenje: Cijenom puno povoljniji od Surface Pro tableta sa tipkovnicom i olovkom. Sadrži i USB-C povezivanje.

Dell Latitude 5290 2u1

Dell Latitude 5290 2u1

Pozitivno: Niz portova i mogućnosti spajanja. Odličan ekran. Dobar vijek baterije.

Negativno: Visoka cijena. Thunderbolt3 samo na Core i7 modelu.

Mišljenje: Skup ali odličan 2u1 hibrid za sve poslovne obaveze.

HP ZBook x2

HP ZBook x2

Pozitivno: elegantan i kvalitetan. Ugodna tipkovnica za rad. Ekran koji je ugodan i oponaša pisanje po papiru. Impresivna 32GB memorije.

Negativno: Visoka cijena. Težak. Slaba grafička podrška.

Mišljenje: Težak i skup uređaj. Ovaj Windows kreativcima nudi raspon mogućnosti i odlična je alternativa laptopu i računalu.

Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6

Pozitivno: Brza osma generacija Intel procesora. Dugi vijek baterije. Elegantan izgled, odličan ekran.

Negativno: Minimalne promjene od njegovog prethodnika. Limitirana količina portova.

Mišljenje: Malenim pomakom u brzini i novim izborom boja ovaj tablet nije puno drukčiji od svog prethodnika. Ali ono što smo voljeli na prethodniku volimo i na ovome tabletu.

Wacom MobileStudio Pro 16

Wacom MobileStudio Pro 16

Pozitivno: Tanak, odličnog dizajna. 4K ekran osjetljiv na dodir. Sadrži senzore za pritisak olovke. Olovka i tablet imaju niz postavki za personalizaciju.

Negativno: Visoka cijena. Dužina trajanja baterije. Limitiran izbor boja. Manjak USB A portova.

Mišljenje: Snažan crtaći tablet. Možda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na rad na njemu. Nudi vam potpuni doživljaj Windows 10 sistema. Brz i visoke kvalitete.

Microsoft Surface Go

Microsoft Surface Go

Pozitivno: Niska cijena. Kvalitetno izrađen. Malen i lagan. Odličan za učenike i studente.

Negativno: Smanjena brzina. Nespretna i skupa tipkovnica. Nakrivljen za korištenje u krilu. Nema USB port u potpunoj dimenziji.

Mišljenje: Najpovoljniji u skupini Microsot Surface tablet liniji. Odličan za one koji su često u pokretu i putuju. Snaga i brzina obrade su mu dobre strane.

Samsung Galaxy Book

Samsung Galaxy Book2

Pozitivno: Odličan vijek baterije. Tanak i lagan. AMOLED ekran visoke kvalitete. Sadrži tipkovnicu i olovku.

Negativno: Sužen izbor boja. Slabe performanse.

Mišljenje: Odličan vijek trajanja baterije i LTE mogućnosti spajanja su prednosti ovog tableta no ima nedovoljnu učinkovitost.

Read Next Najbolji android tableti 2021

5 Best Windows Tablets in 2021

Read Next Povoljne on-ear i in-ear slušalice u 2021

CHUWI UBook Tablet mit Tastatur und H6 Stift, 11,6 Zoll IPS Touchscreen Windows 10 Tablet PC 2 in 1, Intel Gemini-Lake N4100 Quad-Cores, 8GB RAM 256GB SSD, BT5.0, Dual Band Wi-Fi, Type-C, USB3.0

379.00
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

HUAWEI MatePad Pro 10,8 Zoll (2021) - 2K FullView Tablet (256GB ROM, Snapdragon 870, Multi-Screen-Collaboration, Multi-Window, 40W HUAWEI SuperCharge, Wi-Fi 6) Midnight Grey ,30 Monate Garantie

669.00
499.00
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

Microsoft Surface Go 2, 10 Zoll 2-in-1 Tablet (Intel Pentium Gold, 4 GB RAM, 64 GB Flash-Speicher, Windows 10 Home S)

479.00
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

Lenovo IdeaPad Duet 3i (10,3 Zoll, 1920x1200, Full HD, WideView, Touch) 2-in-1 Tablet (Intel Celeron N4020, 4GB RAM, 64GB eMMC, WLAN, Intel UHD-Grafik 600, Win 10 Home inkl. Microsoft 365 Single) grau

399.00
194.28
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

CHUWI Hi10 X Tablet PC Windows 10 10,1 Zoll (Intel Gemini-Lake N4120), Quad-Core bis zu 2,6 GHz, 6 GB RAM 128 GB ROM, WLAN

299.00
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

TALIUS, TECH 4 U Zaphyr 8005W Professional Tablet 8 Zoll Display 1920x1200, Intel Quad Core Atom Z8350, 4GB RAM, 64GB ROM, Micro HDMI-Ausgang, Windows 10, 64 Bit (TAL-ZAPHYR-8005W)

182.99
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

CHUWI Hi10 X Tablet PC Windows 10 10,1 Zoll (Intel Gemini-Lake N4120), Quad-Core bis zu 2,6 GHz, 6 GB RAM 128 GB ROM, WLAN

269.00
171.42
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07

Lenovo Tab M10 25,5 cm (10,1 Zoll, 1280x800, HD, WideView, Touch) Tablet-PC (Quad-Core, 2GB RAM, 16GB eMCP, Wi-Fi, Android 10) schwarz

149.00
94.00
Amazon.de
as of 03/07/2022 14:07
5/5 (1 Review)

Leave a comment