Što je pametni kućni Hub (i trebamo li jedan)?

Što je pametni kućni Hub (i trebamo li jedan)?

Automatski hub-ovi pametnih kuća su rješenje za ujedinjenje svih vaših spojenih kućnih dodataka i kontroliranje svih putem jedne aplikacije.

Što je pametni kućni Hub (i trebamo li jedan)?

Internet of Things (IoT) je inicijativa koja spaja sve pametne kućne uređaje kao što su zvono na vratima, rasvjeta, brave, sigurnosne kamere, termoastati i čini ih jednostavnima za instalaciju i korištenje u domovima, no svejedno trebate mehanizam za kontroliranje istih. U nekim slučajevima pametni telefon čini trik, ali ako imate više različitih uređaja i servisa, trebati ćete kućni hub kako biste mogli kontrolirati sve uređaje i kako bi oni mogli međusobno reagirati. Problem je što ne postoji jedan hub dostupan koji će kontrolirati sve različite uređaje.

Što su različiti kućni automatizacijski protokoli?

Svaka rasprava o automatizaciji doma i hubovima trebala bi početi sa protokolima, odnosno metodom komunikacije koja se koristi za kontroliranje vaših uređaja. Postoji više žičanih i bežičnih protokola koji se danas koriste kako bi spojili pametne kućne uređaje jedan sa drugim te onda sa hub-om. Jedan od najstarijih protokola je X10, koji se pojavio 1970-ih godina. On koristi postojeće instalacije od struje u vašem domu i šalje signale svakom uređaju i najčešće se koristi za kontroliranje rasvjetnih sustava i detektora pokreta.

UPB odnosno Universal Powerline Bus je protokol koji se bazira na X10 i također koristi električne instalacije kako bi odašiljao signal između uređaja ali nudi brži prijenos i generalno je pouzdaniji. X10 i UPB uređaji nisu kompatibilni i zahtjevaju upravljač, odnosno hub koji će podržavati oba protokola i spojiti ih da rade zajedno.

Uređaji koji se baziraju na Insteon protokolu koriste kućne elektronske instalacije i bežičnu radio frekvenciju za komuniciranje. Insteon je poznat po svojim jednostavnim načinima sparivanja, brzini prijenosa i proširenom bežičnom dometu. Postoji više od 200 Insteon kućnih automatskih uređaja koji su dostupni te uključuju kamere, prigušivače, ključanice, rasvjetne prekidače i termostate.

Sa rasponom od preko 2 400 pametnih kućanskih uređaja koje može spojiti Z-Wave je jedan od protokola koji se nalazi u širokoj namjeni u automatizaciji doma i zaštiti te ima najbolji domet. Z-Wave je potpuno bežičan i funkcionira na niskoj radio frekvenciji što znači da neće ometati bežični Wi-Fi signal, prijenosne telefone i mikrovalne pećnice. Z-Wave stvara mesh mrežu koja dopušta signalu da se prenosi sa jednog uređaja na drugi i svaka mreža može podržati do 232 uređaja. To uključuje pametne utičnice, senzore za prozore i vrata, ključanice, garažna vrata, termostate i mnoge druge.

blank

Kao i Z-Wave Zigbee je bežični protokol koji stvara mesh mrežu gdje uređaji prenose signal sa jednoga na drugi ali ne proširuju mrežni domet kao što to rade uređaji na Z-Wave protokolu. Radi na višoj frekvenciji, te može ometati uređaje na frekvencijama od 2.4 GHz Wi-Fi i ostale kućanske uređaje, no brži je od Z-Wave protokola i može podržati tisuće uređaja na jednoj mreži.

Trenutno postoji dostupno preko 2 500 Zigbee uređaja dostupnih, uključujući rasvjetu, senzore pokreta, utičnice, vrtne prskalice i druge.

Mnogi pametni uređaji sadrže Wi-Fi radio koji im omogućuje spajanje na kućnu mrežu. Kontrolira ih se putem mobilne aplikacije i obično su u interakciji sa drugim Wi-Fi uređajima, bilo da se radi o platformi kao što je Apple Home Kit ili IFTTT koja je servis baziran na internetu koji povezuje uređaje koji odgovaraju jedan drugome te im dopušta da rade međusobno.

Wi-Fi pametni uređaji se obično jednostavno instaliraju ali traže više energije od onih koji se pokreću putem Z-Wave ili Zigbee uređaja te vrlo brzo troše bateriju. Instaliranjem previše Wi-Fi uređaja može ometati performanse mreže.

Mnogo sigurnosnih kamera i interkom na vratima koriste Wi-Fi i bilo koji hub vrijede jer sadrže Wi-Fi radio te ih možete spojiti na kućnu mrežu i kontrolirati vaše pametne uređaje sa bilo kojeg mjesta.

Bluetooth bežična tehnologija popularna je u uređajima koji se kontroliraju lokalno putem mobilne aplikacije, kao što su vrata ili rasvjetni sustavi. Energetski je učinkovitije od Wi-Fi povezivanja ali ima limitirani domet što znači da ne možete kontrolirati uređaje iz daljine bez korištenja hub-a. Bluetooth uređaji se jednostavno instaliraju, i kao Wi-Fi tehnologija se može pronaći u skoro svim mobilnim uređajima.

 

Što je automatizirani hub pametnog doma?

Hub služi kao živčani centar vašeg automatiziranog kućnog sustava i povezuje sve uređaje zajedno. Neovisno o tome imate li jedan ili koliko uređaja koje želite kontrolirati. Insteon pravi svoje hubove, Insteon Hub kontrolira sve Insteon uređaje i podržava integraciju sa First Alert, Logitech, Nest, Sonos uređajima te podržava Amazon Alexu i Microsoft Cortana glasovno upravljanje.

Želite li Apple HomeKit podršku trebati ćete Insteon Hub ali bez spomenute integracije i podrške za Android i Windows uređaje no možete koristiti Siri glasovne naredbe.

 

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment