blank

Plex pokretač kućne multimedije vodič kako ga konfigurirati i koristiti

Plex je jedan od servisa koji vam omogućuje stream vaših podatkovnih medija bilo gdje neovisno o uređaju sa kojeg vršite prijenos.

Plex će vam pomoći na jednostavan način upravljati vašim medijskim kolekcijama.

Postavljanje servera za pohranu vaših medijskih datoteka zvuči komplicirano, no Plex vam pojednostavljuje cijeli postupak.

Plex početak Plex je prostor koji vam omogućuje pristup svim vašim datotekama sa bilo kojeg mjesta.

Sve medijske datoteke koje posjedujete na osobnom računalu mogu vam biti dostupne sa bilo kojeg uređaja, putem interneta, vašeg pametnog telefona pa i vašeg pametnog Android TV box uređaja.

Postavljanje Plex aplikacije

Postavljanje Plex aplikacije

Postavljanje Plex aplikacije

Prije nego što počmete koristiti Plex za pristup vašim medijskim datotekama na drugim uređajima koje posjedujete morati ćete postaviti svoj kućni server.

Nije komplicirano kao što zvuči, uključuje preuzimanje Plex Media Server aplikacije na vaš uređaj.

Dostupan je je za Mac, Windows i Linux operacijske sustave na računalima te je dizajniran i optimiziran također i za Nas drive. Pokriva široki broj baza.

Jednom kada je instaliran, vrlo jednostavno se postavlja prateći upute na web klijentu.

Sav posao koji Plex odrađuje na vašem računalu raditi će se putem pretraživača na vašem računalu kako biste mu pokazali gdje se nalaze medijski materijali koje želite pohraniti.

Pružati ćete host sami sebi najjednostavnije rečeno, morate obratiti pažnju samo da postavite sve datoteke koje želite streamati kada ste daleko od doma.

Što znači da spremanje svih podataka na vaše računalo koje stalno nosite sa sobom više nije potrebno, budući da vam Plex to pojednostavljuje i omogućava vam pristup podacima sa bilo kojeg mjesta.

Ukoliko imate Nas drive koji vaše računalo podržava uz njega ili čak jedan dodatni Windows Box to je najbolja opcija.

Idealno, želite nešto što možete ostaviti uključeno, spojiti se na internet, i što je najvažnije, nešto što ne morate nositi sa sobom gdje god da idete gdje vam podaci trebaju.

Plex Media Server izrađen je da radi u paru sa Netgear X10 ruterom. Ovo je povoljan dodatak, ali i jedan od najsnažnijih, najbrži Wi-Fi ruter na svijetu.

Instaliranjem  posebnog dodatka Plex Media Servera možete pokretati isti sistem koji imate na računalu.

Možete ga spojiti na mrežni drive i ne trebate uopće paliti računalo onda.

Kada uputite Plex gdje da pronađe datoteke, obratite pažnju da su datoteke imenovane na način koji će software razumjeti i da su datoteke i podaci pohranjeni na određeni način, na primjer epizode vaše omiljene serije. Plex ima nekoliko jednostavnih uputa za pripremanje podataka prije spremanja na server.

Plex kanali

Uz vaše privatne datoteke i sadržaje, Plex vam nudi zbirku različitih built-in sadržaja i kanala za vas kako biste mogli koristiti prijašnje Plex aplikacije i platforme.

No, kanali ovise o prostoru na kojem se nalazite.

Na primjer, ukoliko inače koristite BBC iPlayer online, no ne možete ga naći na prostornoj lokaciji na kojoj se trenutno nalazite Plex vam tu neće moći pomoći.

Postoji cijeli niz globalnih servisa koji vam omogućuju korištenje raznih medijskih sadržaja. Odlična stvar kod kanala je što su vam dostupni i putem mobilnih aplikacija.

Plex nema raspon kanala i materijala koje imaju drug servisi, kao što je Kodi. No, potražite li nešto što vam se sviđa, sigurni smo da ćete pronaći nešto zadovoljavajuće.

Plex pass

Ukoliko vam se Plex svidi i želite iskoristiti u potpunosti sve mogućnosti koje vam nudi, Plex Pass je dodatak koji biste zasigurno morali uzeti u obzir.

To je add-on koji se plaća kao dodatak osnovnom Plex servisu te ga je moguće plaćati mjesečno, godišnje ili platiti doživotnu pretplatu, ovisno o vašim željama i mogućnostima.

Donosimo vam nekoliko mogućnosti koje radi Plex Pass

pristup svim novim Plex mogućnostima i funkcijama

mogućnost pregleda i probe novih verzija Plex Media Servera prije nego što izađu na tržište

zadnje verzije Plex aplikacija za Android i Roku uređaje su vam potpuno besplatne

Premium mogućnosti kao što su Plex Sync, Cloud Sync i upload direktno sa vaše kamere

pristup Plex Pass forumu koji vam dopušta komunikaciju sa Plex Nindžama koji su iskusni asistenti i odgovoriti će na sva vaša pitanja te vam omogućiti upućivanje želja i kritika o potencijalnim novim mogućnostima Plex servisa.

podržavanje Plex servisa

Na tržištu ne nedostaje backup servisa za fotografije, no Plex vam omogućuje kombiniranje vaše medijske kolekcije sa drugim uređajima koji na sebi imaju Plex aplikaciju. Ovakav način pristupa isplativ je ukoliko želite moći doći do vaših podataka i kada su vam računala ugašena.

Plex pass

Pretplatite se na Plex Pass

Neke od najnovijih mogućnosti Plex Pass stranice podižu vaš kućni medijski centar na sasvim novi nivo, dodaju vašem uređaju live TV mogućnosti ali i DVR. Trenutno se ove opcije mogu koristiti na limitiranom broju uređaja za prikaz live TV programa, no ova će se mogućnost kroz vrijeme moći koristiti na svim vašim aplikacijama i na svim uređajima, uključujući Xbox One i Windows 10. Na Xbox One uređaju moći ćete koristiti Xbox OTA TV Tuner i dobiti ćete pristup kanalima unutar vaše Plex aplikacije. DVR se pojavio prije mogućnosti praćenja live TV programa i postavljanje istog u vašem Plex Media Serveru znači da možete snimati vaše omiljene emisije te ih zatim gledati na bilo kojem pametnom uređaju koji ima instaliranu Plex aplikaciju.

Plex aplikacije

Ljubitelji Windows 10 također imaju podršku za Plex aplikacije, zapravo Plex pokriva široki raspon platformi.

Plex je jedna on najšire rasprostranjenih i dostupnih aplikacija za mobitele, deskope i gaming konzole, sa jednostavnim pristupom za Xbox One i Xbox 360 te PlayStation 3 i PlayStation 4 te veliki broj pametnih televizora i pametnih TV box uređaja kao što su Roku i Nvidia Shield.

No Plex ovdje ne staje, šire se također i na Kodi.

Želite li stvoriti kućno kino na vašem osobnom računalu kao i server, postoji besplatna Plex Media Player aplikacija za vaše kućno kino koja je dostupna za Mac, Windows pa čak i Rapsberry Pi.

Želite li koristiti Plex aplikaciju morate imati dvije prethodno postavljene aplikacije. Aplikaciju za server koju pokreće vaše računalo na mjestu gdje imate pohranjene sve medijske datoteke.

Posebnu Plex aplikaciju koju pokreću vaši drugi pametni uređaji, računala, laptopi, tableti i pametni mobiteli te streaming uređaji.

Plex Media Server aplikacija je program koji morate instalirati na svoje računalo gdje su pohranjeni vaši podaci. Windows, MacOS i Linux mogu pronaći program za preuzimanje na službenoj Plex stranici.

Plex media player aplikacija je program koji morate instalirati na uređaje sa kojima želite dijeliti svoje datoteke.

Dodatne pogodnosti koje dobivate uz Plex Pass koje nisu dostupne ukoliko koristite besplanu varijantu programa.

Dodatne pogodnosti koje dobivate uz Plex Pass koje nisu dostupne ukoliko koristite besplanu varijantu programa.

Premium glazba omogućuje vam prikaz teksta pjesama koje imate na streamu na Plex-u i ima mogućnost generiranja popisa pjesama, sličan je Spotify mogućnostima.

Premium fotografije uključuje automatsko označavanje fotografija, pojednostavljuje vam sortiranje i pristup fotografijama koje tražite. Također dobivate mogućnost automatskog uploada novih fotografija sa vaših pametnih mobilnih uređaja.

Dodaci filmovima i TV prijenosu omogućuje vam gledanje trailera za filmove koji se prikazuju u kinima. Također možete dobiti pristup dodatnim scenama koje se ne prikazuju u filmovima i blooperima, kao i raznim mogućnostima behind-the-scene iz filmovima.

Live TV zahtjeva tuner i antenu kako biste mogli hvatati lokalne HD programe i streamati ih na vaše uređaje. Također uključuje digitalni video snimač DVR koji vam omgoućuje preskakanje reklama kako bi bio što sličniji TiVo servisu.

Offline sync omogućuje vam preuzimanje filmova i glazbe na vaš pametni mobilni uređaj i pristup i onda kada nije više spojen na internet vezu.

Roditeljska zaštita omogućuje vam instaliranje Plex aplikacija na uređaje vaše djece i zaključavanje sadržaja koji nisu primjereni za njih.

Plex povlastice pretplatnici također mogu dobiti pristup raznim popustima kako bi dobili nove mogućnosti prije drugih korisnika.

blank

Koje medijske formate Plex podržava

Plex podržava slijedeće medijske formate:

filmovi, tv serije i kućni video u formatima MP4, MKV, AVI, MOV, DIVX i mnogi drugi.

Glazbeni formati koje podržava: MP3, M4A, FLAC, WMA i mnogi drugi.

Fotografski formati koje podržava: JPG, PNG, RAW, TBN i mnogi drugi.

Plex aplikacija radi na vodećim svjetskim uređajima i brendovima:

Pretraživači: Chrome, Edge, Firefox, Internet Explorer, i Safari.

Mobilne aplikacije: Android, iOS, Windows i Windows Phone.

Tableti: Android, iOS i Windows.

Streaming uređaji: Amazon Fire TV, Android TV, Apple TV, Chromecast, Roku, Sonos i TiVo.

Gaming konzole: PlayStation 3 i 4, Xbox One i Xbox 360.

Osim Plex Web aplikacije u pretraživaču, stolna računala i HTPC mogu pokrenuti i koristiti i Plex Media Player aplikaciju.

Ovo je ciljano napravljeno za korisnike Plex-a u njihovom HTPC-u kako bi im se omogućilo kućno iskustvo kina. Omogućuje vam poboljšanu kvalitetu audio i video datoteka.

Postoji cijeli niz dodatnih mogućnosti koje vaš Plex može. Od praćenja vaših navika, prikupljanja i spremanja videa sa preko 150+ stranica do organiziranja i snimanja svih vaših medija, optimizira medija za uređaje prilikom prijenosa te ima posebnu zaštitu za vaše uređaje i podatke.

Plex je snažna i bogata medijska platforma koju možete imati u svome domu.

Plex je platforma jednostavna za korištenje u kojoj se krije složena platforma brojnih mogućnosti i dodataka koji će vam olakšati pristup svim vašim osobnim podacima i još mnogo više!

 

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment