termostati 2019

Najbolji termostati za 2020. godinu

Bilo da želite kontrolirati grijanje i hlađenje svojim pametnim telefonom ili glasovnim naredbama, ovi termostati nude vam fleksibilnost i pomažu vam uštedjeti novce na grijanju.

Što čini termostat pametnim?

2011.godine orginal Nest Learning Thermostat osvojio je svijet, nudeći Wi-Fi spajanje u stilskom uređaju u obliku paka koji je mogao pratiti dnevnu rutinu i stvoriti raspored grijanja i hlađenja prema potrebama.

Nest nije bio prvi termostat koji se mogao spojiti koji se pojavio na tržištu ali je promijenio tržište.

Ecobee i Nest ali se pojavila HVAC industrija i novi proizvodi kao što su Carrier, Honeywell, Trane i ostali.

pametni termostat

Što čini termostat pametnim?

Želite li učiniti svoj dom pametnim, termostat je dobar odabir za početak, može vam pomoći uštedjeti znatne količine novaca reducirajući troškove grijanja i hlađenja.

Nisu svi pametni termostati isti, neki su dizajnirani za jednostavne sustave grijanja i hlađenja i nude osnove rasporeda i programskih mogućnosti dok su drugi dizajnirani za kompleksne sustave na više katove koji kontroliraju grijanje, hlađenje, odvlaživanje i sustave ventilacije.

Kao i kod većine pametnih kućanskih uređaja, cijena varira ovisno o mogućnostima i dodacima.

Što tražiti u pametnom termostatu?

termostat

to tražiti u pametnom termostatu?

Pametni termostati nude niz mogućnosti koji vam neće samo učiniti dom ugodnijim nego će vam i sniziti troškove grijanja i hlađenja.

Najjednostavniji modeli su relativno povoljni, ali su i dalje opremljeni sa Wi-Fi načinom spajanja koji vam omogućuje spajanje uređaja na kućnu mrežu i internet.

Može se kontrolirati putem mobilnog uređaja kao što su pametni telefon i tablet te besplatna mobilna aplikacija a neki modeli se mogu upravljati i putem web pretraživača.

Osnovne mogućnosti dopuštaju vam podizati i spuštati temperaturu, napraviti unaprijed sedmodnevni raspored grijanja i hlađenja te posložiti raspored ukoliko se netko u obitelji vraća prije ili odlazi nakon drugih kako bi se sustav automatski palio ili gasio.

Nest termostati idu korak dalje prilikom slaganja rasporeda, oni prate vaše dnevne dolaske i odlaske kao i trendove grijanja i hlađenja kroz vrijeme te stvaraju raspored prema onome kada se uređaji pale ili gase kroz to vrijeme i na koliko stupnjeva se nalaze.

Kako je to i inače slučaj, platiti ćete više kako biste dobili više mogućnosti. Svjetao ekran na dodir u boji čini programiranje i namještanje termostata jednostavim za postavljanje i daje mu dozu stila te je dovoljno svjetao i čitak da možete podatke pročitati i sa drugog kraja sobe.

Termostati kao Honeywell Lyric T5 ekran prikazuje trenutnu temperaturu i vrijeme dok ga ne dotaknete a onda će prikazati izbornik i postavke za temperaturu, dok skuplji uređaji kao što je Nest Learning Thermostat sadrže senzore pokreta koji će osvjetliti kada se uđe u sobu.

Većina senzora u zadnje vrijeme ima mogućnost namiještanja senzora za odvlaživanje prostora koji će se oglasiti kada je vlaga u prostoriji previsoka ili kada je zrak pre suh dok će neki modeli prikazati i lokalnu vremensku prognozu.

Ecobee 4 termostat

Ecobee 4 termostat

Ecobee 4 dolazi sa bežičnim sobnim senzorom koji mjeri temperaturu u prostoriji u kojoj se nalazi. Također koriste detektore pokreta kako bi se prostorija zagrijala ili ohladila kada osobe u nju uđu ili da se grijanje, hlađenje smanji kada je prostorija prazna.

Želite li da termostat da automatski snižava temperaturu kada odlazite od doma ili ju podiže kada se trebate vratiti, potražite model koji podržava geofencing tehnologiju. Geofencing koristi lociranje vašeg pametnog telefona te šalje podatke vašem termostatu kako bi dobio informacije kada uđete u parametre doma.

Koristeći mobilnu aplikaciju možete postaviti ”Doma” temperature i ”Vani” temperature kada vas nema. Samo budite sigurni da je mobilni uređaj kod vas kada napuštate kuću.

Izvješća o potrošnji odličan su dodatak te vam omogućuju pregled prethodne potrošnje, kada je sustav bio upaljen, koliko dugo i na kojim temperaturama.

Neki termostati govore vam ivanjsku temperaturu te kako je ona utjecala na vaš HVAC sustav.

Druge mogućnosti omogućuju vam uključiti podsjetnike za održavanje ili zamjenu zračnih filtera, raspored mogućnosti kada ste na odmoru ili upozorenja kada se vaš sustav ne ponaša predviđeno.

Sa kojim još uređajima vaši pametni termostati rade?

Imate li druge pametne uređaje instalirane u kući, potražite termostat koji će raditi u skladu sa drugim uređajima u kući.

Nest termostat

Sa kojim još uređajima vaši pametni termostati rade?

Nest termostati rade u skladu sa drugim Nest uređajima kao što su dimni alarm, Nest Indoor i Outdoor kamere, kao i cijeli niz drugih uređaja kao što su pametni satovi, ventilatori, rasvjeta. IFTTT podržava popularnu mogućnost koja vam omogućuje paljenje termostata od strane drugih pametnih uređaja.

Na primjer, možete kreirati applet koja pali ili gasi pametnu ventilaciju kada termostat dosegne određenu temperaturu. Amazon Alexa, Apple Siri i Google asistent glasovno upravljanje podržava mnoge pametne termostate koji vam omogućuju mijenjanje postavke temperature i na vaš zahtjev vam govore trenutno stanje na termostatu.

Ecobee 4 termostat

Ecobee 4 termostat

Jedan od najpoznatijih termostata je Ecobee 4 koji ima ugrađenu Alexu i radi sve što Echo zvučnik kaže, puštati glazbu, govoriti sportske rezultate, vijesti, prognozu i još mnogo toga.

Pametni termostati štede energiju inteligentnijom upotrebom grijanja!

Termostati, kao što je tado° termostat, nauče kako se vaš dom zagrijava i mogu rano isključiti grijanje kako bi spriječili da temperatura prijeđe postavljenu zadanu temperaturu.

Mnogi pametni sustavi grijanja, uključujući Vaillant i tado°, također pružaju “geofencing” s kojim termostati koriste telefon korisnika kako bi isključili grijanje kada korisnik izađe iz svog doma i uključe grijanje kada se korisnik vrati.

Sobni termostat jednostavno uključuje i isključuje sustav grijanja po potrebi korisnika.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment