Kako pronaći najbolji laptop po najpovoljnijoj

Najbolji povoljni laptopi za 2019. godinu

 

Kako pronaći najbolji laptop po najpovoljnijoj cijeni

Prošli su dani kada ste mogli pronaći pristojan laptop po povoljnoj cijeni.

Proizvođači pronalaze nove načine kako da premaše prodaju konkurencije što uključuje i drastične rezove u cijenama.

Sada je moguće pronaći full size prijenosni Windows 10 notebook sa snažnim procesorom dovoljnim za dom, školu i posao po cijenama do 4 200 kn.

Također moguće je pronaći Chrome book i hibridne sustave koji vam nude mogućnosti laptopa i tableta u jednom uređaju za cijenu oko 2 100 kn.

Morati ćete biti spremni na kompromise. Moguće je da ćete uspjeti pronaći full size laptop, snažan, sa prenosivom tipkovnicom i touchpadom.

Možete kupiti i prijenosni CPU i mali prijenosni hard drive za povoljnu cijenu.

 

Komponente i povezivost: što morate znati

 

Morati ćete pristati na nekoliko kompromisa kada su povoljni laptopi u pitanju. Intel Atom, Celeron i Pentium procesori (koji pokreću većinu povoljnih laptopa) evoluirali su do točke kada mogu podržati surfranje internetom i osnovne potrebe bez greške.

Novo integrirani GPU-ovi mogu se nositi sa Flash igricama i nekim online igrama kao što je World of Warcraft.

Veće potrebe AAA igara zahtijevaju dodatni GPU koji nećete pronaći po povoljnoj cijeni.

 

Prijašnji Windows laptopi dolazili su uz samo 2GB memorije sustava, danas dolaze uz 4GB memorije.

Idealan laptop povoljne cijene dolazi sa baterijom od šest ćelija ili više. Vijek baterije povoljne cijene traje minimalno pet sati, sada traju i puno dulje.

Ekrani manje rezolucije sa manjim mogućnostima imaju manju potrošnju energije. Povoljni sustavi nude do 500GB memorije na hard disku.

Chrome books imaju malo lokalne memorije, od 16 do 32 GB ali nude besplatno cloud spremanje podataka.

Chrome books sarži eMMC memoriju kao glavni prostor za pohranu. To nije isto kao i SSD te ukoliko ste prije koristili SSD ćete osjetiti blago smanjenje kvalitete.

 

Chrome books: Najbolji od najpovoljnijih?

 

Chrome books bili su popularniji od Google Chrome OS-a. Dok Chrome OS bazirani laptopi većim djelom imaju web usmjereni, sada imaju veći set mogućnosti.

Provodite li većinu radnih sati u cloudu, Chrome book će vam ponuditi mogućnosti i funkcije regularnog Windows 10 ili macOS laptopa i pružiti će vam duži vijek trajanja baterije, ovisno o modelu.

Koštati će vas manje od drugih notebook uređaja, samo budite sigurni da imate stabilnu Wi-Fi vezu budući da Chrome books ima limitirane offline mogućnosti i lokalnu memoriju.

 

Tableti i hibridi: 2u1 na budžetu

 

Tableti i hibridi

Tableti su sve popularniji, najbolji dolaze uz Windows i Android operativne sustave koji su dovoljno drugačiji od tradicionalnih laptopa da im ne čine zamjenu nego dodatni uređaj.

Dvoumite li se ipak između laptopa i Windows tableta, postoji alternativa koju ćete željeti pobliže proučiti, hibrid laptopa i tableta.

Ovi uređaji dopuštaju vam mijenjati način korištenja od tableta do laptopa i obrnuto, ili klasično korištenje laptopa ili pomicanje tipkovnice iza ekrana za korištenje tableta.

Windows 10 bazirani moderli dolaze u trajno spojenom modelu koji omogućuje zakretanje od 360 stupnjeva i u obliku tableta sa pomičnom tipkovnicom.

Budite sigurni da znate što dobivate u paketu kada kupujete 2u1, u nekima kao što je Microsoft Surface Go ne dolazi tipkovnica već ju morate posebno kupiti.

 

Asus Chrome book Flip (C302CA-DHM4)

Asus Chrome book Flip (C302CA-DHM4)

Pozitivno: Odličan dizajn. Puno memorije i RAM-a. Full HD ekran. Metalno tijelo uređaja. Dva USB-C porta. Jamstvo uključuje zaštitu od štete. Čist i svjetao prijenos slike. Tipkovnica sa svjetlom.

Negativno: Potrebni adapteri za spajanje. Cijena.

Mišljenje: Možda je skuplji od prosječnog chromebook laptopa no donosi cijeli niz dodatnih mogućnosti.

 

 

Acer Aspire E 15 (E5-576G-5762)

Acer Aspire E 15 prijenosno računalo

Pozitivno: Odličan i vrijedan. Ugodna tipkovnica. Svjetao i veliki full HD ekran. Nvidia grafička kartica. DVD snimač. Dugi vijek baterije.

Negativno: Ne sadrži čitač dodira prsta i ekran osjetljiv na dodir. Touchpad koji nije najbolje kvalitete.

Mišljenje: Veliki ekran, dobra grafička kartica, SSD i niska cijena čine ga odličnim izborom.

 

 

Acer Chrome book Spin 11

Acer Chrome book Spin 11

Pozitivno: Dovoljno izdržljiv za školske potrebe. Sadrži Wacom Stylus olovku. Dva USB-C i dva USB 3.0 porta. Dvije kamere. Dobra tipkovnica.

Negativno: Malih dimenzija. Ekran niske rezolucije. Ne koristi dobro spajanje sa Android uređajima.

Mišljenje: Sadrži tipkovnicu, dodatnu olovku, Chrome OS i Android aplikacije. Otporan na udarce, vodu i padove. Najbolji chrome book na tržištu za djecu.

 

Asus Transformer Mini (T102HA-D4-GR)

 

Asus Transformer Mini

Pozitivno: Kompaktan i lagan. Dolazi sa tipkovnicom i stylus olovkom. USB 3.0 port. Čitač otiska prsta i Windows Hello glasovna podrška.

Negativno: Ne sadrži USB-C port. Tipkovnica. Touchpad koji nepravilno radi.

Mišljenje: Odličan, jednostavan mali tablet koji je odličan kada vam treba računalo u pokretu kada vam trebaju Windowsi.

 

 

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment