blank

Najbolji povoljni gaming laptopi za 2019. godinu

Pronađite povoljne brze gaming laptope koji su opremljeni Ge Force tehnologijom.

Najbolji povoljni gaming laptopi

Najbolji povoljni gaming laptopi

Kako kupiti najbolji gaming laptop za cijenu od oko 7 000 kuna?

Kako vi definirate pravi gaming laptop?

Mi ne smatramo ni jedan laptop pravim gaming uređajem osim ako on ne dolazi uz grafički čip, odnosno GPU kao suprotnost već ugrađenoj integriranoj grafičkoj kartici u glavnom procesoru.

Za nas i prodavače laptopa to je jasna granica koja razdvaja pravog gamera od onog koji se samo pretvara.

Ovisno o tome koju vrstu video igara igrate i koliko ste zahtjevni, neki laptopi se ne moraju ”pretvarati”.

Do određene razine zahtjevnosti svaki notebook laptop može raditi kao gaming laptop.

Trenutni laptopi koriste Intelovu sedmu i osmu generaciju, odnosno Kaby Lake ili Coffee Lake Core i5 i Core i7 CPU ili AmD A10 i A12 čipove iako njih rijeđe pronalazimo.

Uz ovakve performanse možete igrati neke od igara ako namjestite rezoluciju ekrana i grafičke postavke.

Ovi čipovi imaju skromno grafičko ubrzanje koje je dovoljno za video igre bazirane na web stranicama. Plants vs Zombies, mi stižemo!

Pravi GPU čini razliku

Pretpostavljamo da želite igrati nešto više od farme i uništavanja bombi, vjerovatno imate Steam račun i želite igrati neke od posljednjih AAA naslova, najnoviji nastavak Battlefield serije, posljednje izdanje Tom Clancy-a ili Tomb Raider, Far Cry.

Ovdje na red dolaze već ozbiljnije grafičke kartice na red. To je početna točka za ozbiljnije gamersko iskustvo na laptopu.

Ako ste zaista ozbiljni i inzistirate na igranju vaših igara na visokoj grafičkoj razini i najvišoj mogućoj rezoluciji ekrana (za većinu laptopa to je 1 920 x 1 080 piksela uzimajući u obzir da se radi o ekranu laptopa a ne o eksternom ekranu) morati ćete platiti nešto više, posebno ako želite da vaš laptop zadrži ove postavke i radi bez greške neoliko godina.

Ulog u budućunost svakako je Nvidia Ge Force GTX 1070 ili GTX 1080. A to znači da ćete potrošiti jako puno na svoj laptop.

Jednostavno rečeno, želite li svom gaming laptopu dodati kvalitetnu grafičku karticu, nećete proći povoljno.

No vremena su se promijenila i neke povoljnije, nešto sporije grafičke kartice mogu se nositi sa većinom igara koje funkcioniraju sa rezolucijom ekrana većine gaming laptopa.

Uz malo kompromisa uživati ćete u pristojnom gaming iskustvu na 1080p u uređajima koji su možda malo slabiji od GTX 1070 i GTX 1080.

Povoljni gaming laptopi mogu se pronaći u brendovima Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo i MSI.

 

Povoljni gaming laptopi: što tražiti dio po dio

 

Naš prvi savjet? Ako je gaming vaš primarni fokus a budžet vam je zaista mali, potražite najviši GPU koji možete dobiti za svoj iznos.

Možda ćete morati kompenzirazi viši GPU za manje mjesta za pohranu i Core i5 procesor umjesto sedme ili osme generacije istog.

Laptop nije moguće ažurirati za razliku od primarne sistemske memorije, odnosno RAM-a i u nekim slučajevima mjesta za pohranu.

Ekran, grafičku karticu i procesor morate kupiti sada i ne možete ih mijenjati, stoga birajte mudro.

Ako imate još mjesta za pomicanje budžeta, odaberite noviju varijantu neke od ovih komponenti, isplatiti će vam se.

Procesor: važan ali nemojte ga precijeniti

Današnje video gire, posebno one MMORPG i RTS kategorija, imaju tendenciju uništavati procesor, u većini slučajeva većina novih gaming laptopa ne dolazi uz dvojezgreni procesor sa dobrim razlogom, neke AAA igre zahtjevaju CPU sa četiri jezgre.

Core i7 CPU

Procesor: važan ali nemojte ga precijeniti

Kada je to rečeno, najbolji Core i7 CPU je manje važan za gaming, važniji je za zahtjevne zadatke koji se oslanjaju na procesor kao što je uređivanje videa ili produkcijski poslovi na datotekama.

Sa sadašnjom Intel CPU generacijom imati ćete dovoljno prostora za igru uz procesore sa četiri jezgre osme generacije odnosno Coffee Lake Core i5.

Core i7 je također iz iste generacije ali je snažan 12 thread procesor koji dolazi sa šest jezgrenom bazom i odličan je odabir za gamere koji moraju paziti koliko će potrošiti.

Ukoliko uzimamo u obzir AMD sa druge strane, oni dolaze sa serijama procesora od A8, A10 i A12 procesorima koji su dosta dobri, ali kao rezultat kvalitete nećete ih pronaći po povoljnijim cijenama.

AMD CPU je povoljan, no kada mu dodate GPU cijena drastično skače.

Sistemska memorija, odaberite 8

Za budžet od oko 7 000 kuna, 8GB RAM memorije je nešto s čime biste se trebali zadovoljiti.

Za mainstream gaming ovo će biti sasvim dovoljno, uređaji koji dolaze za manje novca nemaju namjensku grafičku karticu no odraditi će pristojan posao.

Najbolje je da odmah kupite ono što vam je potrebno.

Pohrana: SSD je zakon, ali odaberite kombinaciju

SSD je zakon, ali odaberite kombinaciju

SSD je zakon, ali odaberite kombinaciju

Vidjeti ćete u ponudi i klasične drivere i swiftere, ali sa manje kapaciteta SSD po povoljnim cijenama.

Uobičajeni 15.6 inčni model može nuditi SSD manjeg kapaciteta uz sekundarnu pohranu, iako je to uobičajenije za 17 inčne laptope.

Dual drive je najbolji odabir ukoliko si ga možete priuštiti. Manji SSD bio bi spremište za operativni sustav i nekoliko omiljenih igara, dok bi veći ekonomičniji driveovi mogli nositi ostale igre i programe koji ne trebaju dugo vrijeme učitavanja.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment