Kako kupiti najbolje prijenosno računalo

Najbolji laptop za 2019. godinu

Trebate snažan uređaj u pokretu koji će odraditi dizajnerski, kreativni ali i znanstveni posao? Ovi odlični laptopi sa izvrsnim specifikacijama omogućuju vam korištenje profesionalnih alata u pokretu.

Kako kupiti najbolje prijenosno računalo

najbolje prijenosno računalo

Kako kupiti najbolje prijenosno računalo

Najzahtjevniji korisnici trebaju najsnažnije laptope na planetu,sigurni smo da ćete se složiti i zasigurno mislite da govorimo o laptopima koji su namijenjeni gamerima i igranju video igara.

CPU i GPU snaga

Zapravo govorimo o poslu, ne igrama. Aplikacije kao CAD, one namijenjene arhitekturi, inžinjerstvu, video uređivanju i post produkciji, 3D stvaranju i animaciji, virtualnoj realnosti i istraživanjima.

Uređaji koji odrađuju ove poslove, moraju se prenositi sa mjesta na kojima su projekti do konferencijskih soba, moraju biti mobilni laptopi koji imaju CPU i GPU snagu kako bi mogli koristiti podatkovne baze i pokretati kompleksne grafike.

Radne postaje

Mobilne ”radne postaje” ponos su brendova koji ih predstavljaju, kao što je HP ZBook i Dell’s Precision obitelji, Lenovo ima svoje prestavnike u ThinkPand brendu tvrtke, ThinkPad P seriju. Ovakvi uređaji mogu biti ekstremno skupi, ali svojom funkcionalnošću se vrlo brzo otplate.

Vrlo su pouzdani, mogu raditi bez prestanka i ekstra učinkovito praćenje podataka uz Word, Excel, Power Point uz update podataka kroz nekoliko sekundi.

Ovakvi uređaji sadrže ISV certifikatore, koji su specijalizirani od strane proizvođača programa kao što su Adobe, Autodesk, Avid, PTC, Siemens PLMS i Dassault Systemes koji rade u suradnji sa proizvođačima računala kako bi osigurali ovim uređajima grafičke adaptere, drivere i druge komponente kako bi bili optimizirani za određenu aplikaciju koju koriste.

Ako koristite točno određeni program za svoj posao, kao što je na primjer Dassault Solid Works, prije kupnje cjelokupnog sustava provjerite da li ga u potpunosti podržava.

Je li mobilna ”radna postaja” pravi odabir za vas? Za većinu korisnika laptopa, odgovor je ne. Ali ako radite na profesionalnom polju koje ekstenzivno koristi jedan od spomenutih programa ili vaš posao uključuje kalkulacije i grafike koje vam trebaju momentalno ili vašem uređaju za procesuiranje trebaju sati i minute, za vas je vrijeme da kupite ovakav uređaj.

Osnove u kupnji prijenosnih računala

CPU i RAM, kupite onoliko procesorske snage koliko si je možete priuštiti. CPU se za ove uređaje izrađuje u Intelu te je centriran oko Core mobilnih čipova i Xeon procesora. Dok dobri gaming laptopi mogu raditi uz Core i5 dok god imaju brzu grafičku karticu, mobilni radni laptopi zahtijevaju Core i7, Core i9 ili čak Xeon, uz najveću moguću količinu podrške.

Neki Xeon bazirani sistemi podržavaju rad servera uz memorijski kod za popravljanje erora, odnosno ECC. ECC DRAM je uporište u aplikacijama koje se koriste u financijama i znanosti kako bi onemogućile i najmanju pogrešku u korištenju podataka. Za ECC RAM potrebne su postavke koje se najčešće ne nalaze u uobičajenim ISV aplikacijama.

GPU i ekran. Kao i kod gaming laptopa, većina mobilnih radnih računala snagu i brzinu povlači iz diskretnih grafičkih adaptera u većem broju nego od integriranih grafičkih koje su ugrađene u CPU.

Nvidia profesionalna mobilna grafička dolazi iz Quadro brenda, kao i AMD Radeon Pro, prijašnja Fire Pro grafička kartica, odnosno adapter.

Grafika

Iako su napravljeni tako da optimiziraju uz više različitih operacija, mobilni radni GPU je ništa ukoliko ne koristite Nvidia Ge Force liniju.

Nvidia profesionalni, VR pripremljeni Quadro P5200 ima više memorije za prikazivanje, 16 GB u odnosu sa 11 GB najbolje gaming grafičke kartice, Nvidia Ge Force RTX 2080 Ti.

Nekoliko radnih laptopa težinom su lagani i lako prijenosni sa ekranom od 14 inča, no većinom su 15.6 ili 17.3 inča u dijagonalnom presjeku.

Neki proizvođači nude laptope u obje normalne veličine i ultra tanki i lagani 15.6 inčni model, Lenovo Think Pad P51 uz P51s ili HP ZBook 15 G4 uz ZBook Studio G4. Full HD ili 1080p, odnosno 1,920 x 1080 piksela rezolucija je minimum uz 4K 3840 x 2160 piksela rezoluciju koja je popularan izbor kod grafičara i animatora koji na ekranu imaju dovoljno mjesta za toolbare i menije ili uređivanje 4K videa.

Upravljanje bojama važno je pobrinuti se da boja na ekranu savršeno odgovara boji na krajnjem proizvodu ovakvi zahtjevi trebaju vrhunske uređaje.

Ekrani kao što je HP kalibrirani Dream Color ekrani dolaze uz programe koji vam dopuštaju odabir Internet RGB-a, Adobe RGB ili cinema DCI P3 paletu boja.

Neki Lenovo sustavi idu dalje koristeći Pantone kalibraciju boja na ekranu. Odaberite bijelu točku (tipično D65 za fotografiju ili D50 za pripremu za print za grafički dizajn) i gama vrijednosti (tonove), zatim zatvoriti leću, koja ekran stavlja uz reaktivni senzor.

Nekoliko sekundi kasnije, kalibrator prepoznaje tonove i odrađuje svoj posao.

Memorija i dodaci

Korisnici mobilnih radnih laptopa koriste podatkovne datoteke koje zauzimaju mnogo memorije stoga im je potrebno puno prostora za pohranu.

To obično znači M.2 SSD-a koji su upareni sa jednim ili dva hard diska te rade sa 3TB ili 4TB za veće 17.3 inčne modele.

Provjerite sve mogućnosti i postavke radnih laptopa te odaberite onaj koji odgovara vašem poslu.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment