blank

Najbolji gamerski laptopi za 2019

Igranje vaše omiljene PC igre na ekranu sa visokom rezolucijom ne znači da morate kupiti ekran velikih dimenzija, postoje snažni i vrlo kvalitetni gaming laptopi.

Pronalaženje odgovarajućer prijenosnog gaming uređaja

Klasični igrači reći će vam da trebate stolno računalo za pravi osjećaj igranja igara, osobito ako vam je grafička kvaliteta jako važna. Neosporivo je da su stolni ekrani vodeći za prikazivanje 4K igara glatko kao i prijenos VR postavki, kao što je Oculus Rift i HTC Vive. Ali ako želite nešto što ćete moći prenositi po cijeloj kući i dalje, potražite pravi gaming laptop.

GPU na prvom jestu: grafika je ključ

GPU na prvom jestu

Glavni atribut prilikom biranja gaming laptopa je grafička procesorska jedinica odnosno GPU.

Laptop nije gaming laptop osim ako ne sadrži neki od diskretnih grafičkih čipova Nvidia ili AMD. Vodeća je Nvidia koja izrađuje diskretne mobilne GPU-e bazirane na 10 serijskoj pascal mikroarhitekturi.

Ovi čipovi pružaju performanse koje bi očekivali od stolnih računala opremljenih istim grafičkim karticama.

Pascal mikroarhitektura vodeća je zasad, iako su na pomolu RTX kartice. AMD sadrži Radeon RX kartice koje su često alternativa Nvidia baziranim SKU ili Intel procesorima. Generalno gledano, što je viši broj modela u liniji proizvoda, snažnije su 3D performanse. Nvidia GeForce GTX 1080 nudi visoko kvalitetna grafička rješenja koja su bolja od Nvidia GeForce GTX 1060 ili GTX 1070.

 

Jedan GPU omogućiti će vam pokretanje posljednjih AAA gaming naslova na 1080p ekranu najviše kvalitete i moći ćete ga koristiti za kvalitetno pokretanje VR igara. Dodavanjem drugog GPU-a (rijetka i skupa mogućnost) omogući će vam igranje igara na 4K i 5K ekrana ili spajanje nekoliko monitora na vaš laptop.

Nvidia G-Sync i AMD Free SYnc tehnologija niže su kvalitete. Oni pomažu podići kvalitetu gaming iskustva i učiniti prijenos slike kvalitetnijim dopuštajući ekranu osvježenje promjenjive stope koja ovisi o outputu GPU-a. Ukoliko želite savršen prikaz vizuala potražite neku od ovih tehnologija.

Biranje procesora

blank

Procesor je srce vašeg računala, kod mnogih gaming laptopa pronaći ćete četvero jezgreni procesor sedme generacije Intel Core i5 ili Core i7 CPU baziran na Kaby Lake upravljačkim sustavima čipseta.

Intelova nova osma generacija Coffee Lake CPU sadržavati će dvije nove jezgre, te će biti šesto jezgreni procesor koji donosi veću brzinu ali i velika poboljšanja u performansama te lakše pokretanje višestrukih radnji. Teoretski, možete pronaći gaming laptop koji sadrži Intel Core i3 ili jedan od AMD CPU instaliranih.

Sistemi sa Intel Core i3 uz AMD procesore su sposobni pokretati veliki broj igara, ali zašto se ograničavati samo na njih? Trebate li birati između visokih CPU ili GPU, odaberite grafiku. Predlažemo vam Core i5 CPU prije Core i7 te Nvidia GeForce GTX 1060 umjesto GTX 1050. Potrošite više na GPU, logičnije je nego trošenje na CPU ako je gaming najvažniji.

Sve snažne i moderne komponente troše bateriju, potrebno je paziti na blizinu utičnice.

Portovi kao što su USB-C i Thunderbolt 3 su korisni no potražite barem dva USB 3.0 porta kako biste mogli uključiti vanjskog miša i dodati hard disk koji će vam pohranjivati vaše medijske sadržaje.

Želite li dodati VR set na vaš GeForce GTX 1060 ili neke druge dodatke potražite odgovarajući komplet vanjskih video i USB portova kako biste mogli spojiti kablove. Video portovi kao što su HDMI ili Mini DisplayPort biti će od pomoći želite li igrati igre na eksternim ekranima ali nisu neophodni.

Koristite SSD

blank

Trebali biste uzeti u obzir i sustav koji radi uz SSD budući da su sve povoljniji. SSD drive ubrzava vrijeme učitavanja, paljenja i vrijeme učitavanja igara te ostalih aplikacija. Potražite laptop koji koristi SSd ali  se pobrinite da ga pravilno postavite. Mali postotak memorije (128 GB do 256 GB) kod SSD-a sa hard driveom od 1TB pa naviše je dobar početak želite li preuzeti poneki video sa interneta.

SSD-ovi sa više memorije (512GB na više) su dostupni, ali odabirom drivea sa više memorije povećati će se i cijena vašeg gaming laptopa. SSD-ovi su iznimno brzi. no gledamo li na količinu memorije odaberite hard drive.

Memorija

blank

Gaming laptopi moraju sadrži najmanje 8GB RAM memorije. Ta količina memorije dati će vam nešto mjesta no preporučamo vam 16GB kako biste mogli imati otvorenih nekoliko programa kao što su gaming program, aplikacija za dopisivanje, nekoliko web stranica, web cam i video stream program simultano.

Srednja količina memorije gaming laptopa trebala bi biti barem 8GB memorije, treba uzeti u obzir da većina novih laptopa nema mogućnost nadogradnje memorije.

Ako ste profesionalni gamer koji želi kupiti gaming laptop koji će vam odgovarati duže vrijeme pripremite se na štednju. Najbolji gamerski laptopi sa najvišim performansama dolaze uz najkvalitetnije komponente posebno prijenosni paket i nisu povoljni.

Razvijanjem laptopa, oni sadrže i najkvalitetniji prijenos slike te najkvalitetnije ekrane.

Trebati ćete snažnu grafičku karticu kako biste iskoristili najbolje od tehnologije koju posjedujete.

 

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment