Najbolji bežični ruteri 2020

Svi vaši gadgeti mogu bezbrižno raditi ukoliko imate odličan WI-FI ruter. Ovdje je sve što morate znati o njima.

Pronalaženje pravog rutera

Budući da imate cijeli niz povezanih uređaja, pametnih televizora, mobitela i drugih mobilnih uređaja koji su vam potrebni u domu ili uredu potrebno je imati i Wi-Fi vezu koja može podnijeti povećanu potražnju za bežičnom vezom.

Kada birate novi ruter morate uzeti u obzir veličinu pokrivenosti i broj klijenata kao i vrste uređaja koji će se spajati na ruter.

Ne trebaju svi posljednje i najbolje modele i nema potrebe da plaćate usluge koje nikada nećete koristiti ali ako imate neoliko članova u obitelji koji u isto vrijeme gledaju serije i prenose videe novi ruter će napraviti značajno poboljšanje.

Voditi ćemo vas kroz biranje rutera kako biste udovoljili svim vašim mrežnim potrebama najboljim mogućim odabirom.

Pronalaženje pravog rutera

Pojedinačni ili Dual band?

Nisu svi ruteri isti. Neki mogu prenositi signal samo preko jedne radio veze a neki koriste dvije.

Pojedinačni ruteri rade preko 2.4GHz frekvencije i obično su najpovoljniji ali su često na istoj valnoj duljini kao mikrovalna, bluetooth uređaji, bežični telefoni i onda vam je s njima moguće jedino neometano pretraživati društvene mreže.

Ako jedan ili više vaših uređaja prenosi video, naprimjer sa Netflix-a ili je spojen na online igraću platformu, npr Xbox Live, potražite Dual band ruter.

Postoje dvije veze, 2.4 GHz i 5 Ghz veza. 5 GHz veza je manje zakrčena i može prenijeti veću količinu podataka sa minimalnim ometanjem signala i odlična je za video streaming i igranje video igara.

Dual band ruteri omogućuju vam posložiti na veze točno određene klijente što će spriječiti mogućnost smanjenja kvalitete i brzine veze.

Postoje i tri band ruteri, oni sadrže tri veze, jednu na 2.4 GHz i dvije veze na 5GHz.

Ovi modeli su odlični za kućanstva u kojima ima puno uređaja koji prenose videe, skidaju torente, prenose dokumente i igraju igrice na online platformama. Wireless protokoli

Bežične Ethernet mreže koriste 802.11 protokole za primanje i slanje dokumenata.

Uređaji koji koriste starije 802.11b i 802.11g standarde su limitirani na stopu brzine prijenosa podataka od 11Mbps i 54Mbps i rade samo na 2.4GHz vezama.

Najšire korišten Wi-Fi protokol je 802.11n koji omogućuje maksimalnu stopu brzine prijenosa podataka do 600Mbps i radi na 2.4Ghz i 5GHz vezama.

Koristi se Multi ulazno-izlaznom MIMO tehnologijom koja koristi nekoliko antena za slanje i primanje do četiri prostorna prijenosa što poboljšava performanse. Većina današnjih laptopa, mobitela i kućnih uređaja koristi 802.11n tako da je taj ruter odličan dodatak domu koji ima veliki broj uređaja sa pristupom internetu.

Ali ako koristite mrežu za prijenos velikih dokumenata, imate nekoliko smart TV-a, igraće konzole, mobilne uređaje i stream uređaje koji se spajaju bežično morati ćete imati što moderniji i jači uređaj za prijenos WI-FI veze.

Najnovija linija rutera koristi 802.11ac tehnologiju koja donosi nekoliko poboljšanja u odnosu na stare protokole, uključujući veću propusnost kanala, do 160Hz u odnosu na 40Hz do sada te više MIMO prijenosnika (do osam) i tehnologiju koja signal prenosi direktno klijentu bez bespotrebnog emitiranja koje se neće koristiti.

802.11ac protokol također nudi višestruku MU-MIMO tehnologiju koja je dizajnirana kako bi simultano prenosila vezu većem broju uređaja umjesto prenošenja u nekoliko postepenih etapa.

To znači da četiri klijenta mogu prenositi podatke u isto vrijeme umjesto da čekaju red kako bi primili podatke od rutera.

Kako bi MU-MIMO radio ruter i klijentovi uređaji moraju sadržavati MU-MIMO Wi-Fi krugove. MU-MIMO uređaja još nema puno na tržištu, no kako se pojavljuju novi oni sve više sadrže MU-MIMO tehnologiju.

Vidjeti ćete 802.11ac rutere sa naljepnicama AC1200, AC1750, AC320 itd. Ove brojke označavaju teorijski maksimum brzine rutera.

Npr, ruter koji može postići maksimum od 450Mbps na 2.4GHz i 1,300Mbps na %GHz vezi se smatra AC1750 ruterom. Ruter sa tri veze AC3200 dave vam 600Mbps preko 2.4GHz veze i 1,300Mbps preko dvije 5GHz veze. Važno je napomenuti kako ruteri rijetko, ako ikada, postignu svoju maksimalnu brzinu.

Pronalaženje pravog rutera

Karakteristike

Bežični ruteri dolaze sa nizom karakteristika, što više karakteristika sadrži, više morate platiti. Potražite ruter koji ima barem četiri 10/100/1000 (Gigabit) Ethernet portova, koji vam omogućuju spajanje na žičani uređaj kao što su stolna računala, mrežno spojene memorijski (NAS) diskovi ali i kućni automatski hubovi.

Imajući barem jedan USB ulaz olakšati će vam uključivanje printera ili usb memorije i djeljenje na mreži, no uz dva ulaza to možete odjednom.

Pokušajte odabrati ruter koji nudi antene koje je moguće pomicati.

Želite li znati više o korištenju i potrošnji vaše Wi-Fi mreže, pobrinite se da idući ruter ima obiteljsku zaštitu.

Roditeljska zaštita omogućuje vam limitiranje pristuta određenim kotidnivims u određeno doba dana i noći i odlično je ukoliko želite kontrolirati djetetovo korištenje interneta i gaming platformi.

Mreža za posjetitelje omogućuje vam pružanje Wi-Fi singala vašim gostima bez da učinite svoju mrežu nesigurnom.

Stvarate posebnu mrežu za goste uz SSID i lozinkom koji su drukčiji od vaših glavnih pristupnih podataka.

Pružate gostima mogućnost spajanja na internet ali im ne dajete prolaz do vaših dokumenata, printeta i ostalih spojenih uređaja.

Uz QoS postavke možete odlučiti koje aplikacije i klijenti dobivaju prvenstvo spajanja na mreži.

Naprimjer, ako jedan uređaj prenosi Netflix video, drugi uređaj preuzima dokumente ili printa nešto, možete postaviti prioritete na uređaj koji prenosi videe kako biste izbjegli lošu kvalitetu prijenosa videa.

Tako je i sa igraćim platformama, postavite visoke prioritete na konzole kao što su Microsoft XBox One S ili Sony PS4 Prošto će vam pomoći unaprijediti igru i preskočiti duga učitavanja vezana uz internetsku vezu.

Gotovo svi ruteri imaju nekoliko oblika zaštite. Ruter koji ima WPS Zaštitne postavke za Wi-Fi omogućuje vam dodati kompatibilne uređaje klikom na gumb.

Samo pritisnete WPS gumb na ruteru i na klijentskom uređaju da biste ga dodali u svoju mrežu. Za sigurnije spajanje možete koristiti WPA ili WPA2 Wi-Fi zaštićeni pristup koji zahtjeva unos lozinke za svaki pojedini uređaj.

Ruteri sa WPA Enterprise zaštitom nude viši nivo zaštite od WPA/WPA2 pristupa ali zahtjevaju RADIUS autentifikacijski Dial-In korisnički servis kako bi autentificirao svakog klijenta.

Trenutna tehnologija koja koristi spajanje uz IP adrese poznata kao Internet protokol verzija 4 (IPv4) biti će zamjenjena sa IPv4 koja je 32-bitni sustav koji se koristi adresiranjem prema broju uređaja koji se spajaju na internet.

IPv6 je 128-bitni sustav koji će moći pružiti beskonačni (skoro) broj IP adresa.

Noviji ruteri imaju ugrađnu potporu za IPv6 sustav i korisno je provjeriti prilikom kupnje novog rutera ima li ugrađenu podršku za IPv6 kada IPv4 nestane.

WPS - Zaštitne postavke

Cijena

Cijena rutera uvelike ovisi o njegovim performansama i mogućnostima.

Osnovni 802.11n ruter cjenovno se kreće od 25-100 dolara. AC1200 moderli su oko 100 dolara dok ćete za AC2400 ruter sa MIMO mogućnostima platiti od 100 do 200 dolara.

AC3200 model sa tri veze koštati će i preko 200 dolara.

Visoka brzina, široki raspon, jednostavno postavljanje i upravljanje, set mogućnosti korištenja i pristupačna cijena čine ruter vodećim.

Kako pojačati svoj bežični signal

Živite li u kući u kojoj postoje ”mrtva” mjesta na kojima nema signala do kojih vaš signal ne dolazi i morate provlačiti kablove ili kupiti bežični pojačivač signala koji će uhvatiti signal vašeg glavnog rutera i prenijeti ga dalje.

Možete ga pronaći u stolnoj, samostalnoj varijanti ili kao mali tech dodatak koji se uključi i vrlo su jednostavni za instalaciju, no naravno imaju svoja ograničenja. Preneseni signal je uobičajeno polovica snage i brzine onoga kada vaš uređaj hvata direktni signal iz glavnog rutera.

Također pojačivači signala stvaraju svoje zasebne mreže u kući koje zahtjevaju spajanje lozinkom.

Wi-Fi mesh mrežni sistemi

Wi-Fi mesh mrežni sistemi

Ako vaš pojačivač signala ne radi dobar posao iskušajte Wi-Fi mesh sistem. Ova tehnologija omogućuje vam prekriavanje cijele kuće bez dodatnih žica, pojačivača ili pristupnih točaka.

Mesh mreže trebaju ”satelite” koji će proširiti domet signala na veće područje od ruterovih mogućnosti.

Sistemi kao Google Wi-Fi i Linksys Velop razvijaju mesh tehnonlogiju u kojoj sateliti mogu međusobno ”komunicirati” kako bi u cijelom prostoru osigurali pokrivenost Wi-Fi mrežom.

Netgear Orbi High-Performance AC3000 Tri-Band Wi-Fi System (RBK50) koristi Wi-Fi vezu kako bi komunicirao sa svojim satelitima.

Ovisno o broju satelita u sistemu koji odaberete, internet može prenositi na prostoru do 2000 kvadratnih metara.

Sateliti u mesh sistemu su dio jedne mreže i prenose signal kroz cijelu kuću i ne trebaju posebnu konfiguraciju ili postavljanje kompliciranije od nekoliko klikova u besplatnoj mobilnoj aplikaciji.

Mesh mreže sadrže niz značajki od mreže za posjetitelje, liste prioriteta uređaja, roditeljske zaštite, MU-MIMO, ali zbog glavne značajke da mesh sistemi budu jednostavni u većini slučajeva nećete moći vidjeti detaljnije postavke što možete na običnim ruterima inače.

Read Next Najbolji Wi-Fi mrežni sistemi 2021

Izbor bežičnih rutera

Asus ROG Rapture GT-AC5300

Asus ROG Rapture GT-AC5300

Pozitivno: brzina izvedbe. Niz mogućnosti za gamere. Osam LAN ulaza. Kompatibilan sa Alexom i IFTTT aplikacijama. Moderno korisničko sučelje.

Negativno: Cijena. Veličina. Srednja brzina prijenosa podataka.

Mišljenje: Jedan od najbržih rutera koje smo isprobali. Uređaj koji je prilagođen gamerima, ima I/O portove, sučelje u kojemu možete svoju mrežu u potpunosti prilagoditi neometanom igranju igara.

 

Netgear Nighthawk X10 AD7200 Smart Wi-Fi ruter R9000

Netgear Nighthawk X10 AD7200 Smart Wi-Fi ruter R9000

Pozitivno: Prijenos od 60GHz. Odlične 5GHz performanse. Veoma brz prijenos podataka. Podržava MU-MIMO. 802.11ad i 160MHz mrežna tehnologija. Niz dodataka.

Negativno: Cijena. MU-MIMO slabije kvalitete. Manjak detalja u QoS postavkama.

Mišljenje: Iako visoke cijene ovaj ruter je odlično ulaganje u kvalitetu vašeg Wi-Fi signala i kućne mreže.

 

ASUS RT-AC66U B1 Dual-Band Gigabit Wi-Fi ruter

ASUS RT-AC66U B1 Dual-Band Gigabit Wi-Fi ruter

Pozitivno: Cjenovno pristupačan. Brzina izvedbe. Jednostavna instalacija. 4 LAN ulaza. Kvalitetna roditeljska i malware zaštita.

Negativno: Srednja kvaliteta prijenosa podataka. Nepomične antene.

Mišljenje: jedan od cjenom dostupnijih rutera, jednostavna instalacija i niz dodatnih postavki, srednja kvaliteta izvedbe.

 

Asus RT-AC86U AC2900 ruter

Asus RT-AC86U AC2900 ruter

Pozitivno: Solidne performanse. MU-MIMO prijenos. Mogućnost postavki prioriteta uređaja. Ugrađena zaštita. Niz dodatnih značajki i mogućnosti postavljanja.

Negativno: Srednja brzina prijenosa podataka. Vertikalno postavljanje.

Mišljenje: sadrži niz gaming opcija, velike mogućnosti postavki zaštite i opremljen je najmodernijom tehnologijom.

 

D-Link Ac1200 Wi-Fi ruter (DIR-842)

D-Link Ac1200 Wi-Fi ruter (DIR-842)

Pozitivno: Niska cijena. Dobre performanse. Niz dostupnih postavki.

Negativno: Nema USB ulaze. Antene se ne mogu maknuti.

Mišljenje: solidan ruter sa četiri LAN ulaza. Jednostavna instalacija. Niz mogućnosti.

 

Linksys EA6350 AC1200+ Dual Band Smart Wi-Fi bežični ruter

Linksys EA6350 AC1200+ Dual Band Smart Wi-Fi bežični ruter

Pozitivno: dobra cijena. Jednostavna instalacija i postavljanje.

Negativno: antene se ne mogu micati. Srednja brzina prijenosa podataka.

Mišljenje: četiri Gigabit LAN ulaza, brzi USB portovi. Niska cijena.

 

TP-Link Archer C7 AC1750 Wireless Dual Band Gigabit ruter (V2)

TP-Link Archer C7 AC1750 Wireless Dual Band Gigabit ruter (V2)

Pozitivno: Niska cijena. Brze performanse. Jednostavna instalacija.

Negativno: Srednja brzina prijenosa podataka. Sadrži samo 2.0 USB ulaze.

Mišljenje: Ima najbrži prijenos koji smo vidjeli kod povoljnijih rutera. Brza instalacija i niz postavki.

Read Next Kako odabrati android TV box

Trendent AC2600 StreamBoost MU-MIMO Wi-Fi ruter (TEW-827DRU)

Trendent AC2600 StreamBoost MU-MIMO Wi-Fi ruter

 

Pozitivno: MU-MIMO mogućnosti. Dual 3.0 USB ulazi.

Negativno: korisničko sučelje nije dovoljno razrađeno. Brzina prijenosa podataka bi mogla biti bolja.

Mišljenje: Jednostavna instalacija, niz sposobnosti. Odličan pristup korisniku i MU-MIMO pristup.

Jetstream AC3000 Tri-Band Wi-Fi gaming ruter

Pozitivno: Jednostavna instalacija. Solidne performanse.

Negativno: Srednja brzina prijenosa. Nedostaje postavka prioriteta uređaja i roditeljska zaštita.

Mišljenje: ruter napravljen kako bi balansirao najbolji prijenos signala za igraće konzole i kvalitetan prijenos videa.

 

Linksys WRT32X Wi-Fi gaming ruter

Linksys WRT32X Wi-Fi gaming ruter

Pozitivno: Sustav prioriteta uređaja. Brzina na 2.4 GHz. Jednostavna instalacija i konfiguracija. Podržava MU-MIMO prijenos. Brz u prijenosu podataka.

Negativno: Cijena. Srednja kvaliteta na 5Ghz.

Mišljenje: Sustav prioriteta uređaja što omogućuje postavljanje najboljeg korištenja mreže za gaming konzole. Brzina na 2.4GHz i brzi prijenos podataka.

Read Next  4 prednosti korištenja refurbished uređaja

€180.81
as of 03/07/2022 07:09
Amazon.de
Last updated on 03/07/2022 07:09

 

3/5 (2 Reviews)