Najbolje aplikacije roditeljske zaštite za vaš mobitel

Najbolje aplikacije roditeljske zaštite za vaš mobitel

Želite li biti sigurni da su vaša djeca zaštićena dok surfaju bespućima interneta, software aplikacija roditeljske zaštite dobar je korak u tom smjeru, ali trebati ćete kvalitetnu aplikaciju za mobitel i tablet.

Želite li pratiti kretanja svoje djece odaberite jednu koja će obuhvatiti i jednako dobro raditi na mobitelima ali isto tako i ostalim uređajima kao što su stolna računala i tableti, laptopi.

Djeca učine razno razne stvari, bilo namjerno, bilo slučajno no isto tako, vrlo često je jedini problem duljina vremena koje djeca provode online. Ovisnost o tehnici treba prepoznati i reagirati, kod djece ali i odraslih.

Vrlo je važno osvjestiti opasnosti razgovaranja s nepoznatima i kontrolirati djetetova kretanja upravo iz sigurnosti te ih naučiti pravilnom i sigurnom korištenju interneta.

Kao i tehnologija tako i roditeljske aplikacije idu u korak kako biste uvijek bili sigurni da su vaša djeca zaštićena.

 

Web filtriranje

Web filtriranje

Web filtriranje

Glavna mogućnost svake aplikacije za roditeljsku zaštitu je mogućnost ograničavanja nepoželjnih i opasnih web stranica.

Većina aplikacija u svome sastavu sadrži i posebno dizajniranu tražilicu koja olakšava upravljanje ograničenjima, praćenje ali i kontrolu aktivnosti u pretraživaču.

Aplikacije sa ovim dodatkom omogućuju vam blokiranje svih ostalih pretraživača u mobilnom uređaju ili tabletu kako bi se onemogućilo pretraživanja van praćene tražilice i kako bi se onemogućilo preuzimanje raznih aplikacija.

Druge roditeljske aplikacije ne blokiraju postojeće tražilice na iOS uređajima no prilikom pretraživanja se uključuje VPN tehnologija koja se spaja na korištenu aplikaciju i uključuje filtriranje sadržaja u traci aktivnih ikona vidjeti ćete VPN ikonu da je aktivirana.

Ovo ne znači da je mreža osigurana ili da je IP adresa skrivena.

 

Blokiranje aplikacija i vremenska ograničenja

Blokiranje aplikacija i vremenska ograničenja

Blokiranje aplikacija i vremenska ograničenja

Odlična mogućnost roditeljskih aplikacija je dodatak koji onemogućuje korištenje odabranih aplikacija.

Želite li spriječiti dijete da koristi društvene mreže i razne aplikacije za dopisivanje koje je teško pratiti  kao i postojeće stranice koje prolaze kroz filtere.

Teško je pratiti sve nove aplikacije koje se pojavljuju i svaku posebno braniti no zato je odlično instalirati dodatak koji onemogućuje preuzimanje i instaliranje svih novih aplikacija na uređaj.

Ovisno o aplikaciji koju koristite neke mogu blokirati pristup programima za pretraživanje, kameri ili aplikacijama koje služe kao pretraživači kao što je Siri.

Možete blokirati iTunes i App store i blokirati mogućnost kupnje karticom putem aplikacija dok drugi programi zaštite mogu u potpunosti na uređaju sakriti app ikonu te joj dijete neće uopće moći pristupiti.

Mogućnost vremenskog ograničenja fantastičan je dodatak roditeljskim programima zaštite.

Neki servisi kao Norton ili FamilyTime omogućuju vam vremenski odabir, rok koliko dijete može koristiti određeni uređaj, odnosno aplikaciju. Net Nanny ovom problemu pristupa na limitirano vrijeme korištenja interneta.

Qustodio nudi mogućnost određivanja vremenskog roka za pojedine aplikacije ali isto tako i za uređaj općenito.

 

Lokator

Lokator za djecu

Lokator za djecu

 

Svaka roditeljska aplikacija za kontrolu i zaštitu djece (ona dobra) trebala bi sadržavati mogućnost lociranja djeteta, trenutne i kroz neko vremensko razdoblje unatrag. Također je vrlo važan sustav obavjesti i vremenski rok ažuriranja lokacijskih podataka o djetetu kako biste bili dovoljno informirani.

Qustodio i Norton Family omogućuju vam učinkovito praćenje djeteta.

Locategy, Boomerang i FamilyTime su korak dalje, dopuštaju vam mogućnost praćenja djeteta i prostora u kojem se nalazi kako biste znali kada je stiglo ili otišlo sa nekog mjesta.

Kaspersky Safe Kids osim granica, odnosno djetetove rute omogućuje vam dodatak još jedne dimenzije one vremenske kako biste točno znali koliko je vaše dijete boravilo na određenom mjestu kroz dan.

Boomerang ima još jednu specifičnost, možete si urediti jedinstvenu kartu ruti kretanja vašeg djeteta oko mjesta na kojima bi se trebalo nalaziti i granica prostora dopuštenog.

 

Komunikacija i dodatne mogućnosti

Ono što čini aplikaciju najboljom mogućom je mogućnost dvosmjerne komunikacije s djetetom i snimanje te praćenje svih djetetovih komuniciranja putem uređaja kako biste mogli kontrolirati moguće nepoželjne kontakte.

Ova opcija najčešće je ograničena isključivo na Android uređaje. Implementacije ovih mogućnosti ovise o aplikaciji, Family Time u premium verziji pruža vam kopiju svih djetetovih poruka i poziva.

Norton i Boomerang omogućuju vam prikaz i odabir onih razgovora koje želite pratiti dok Locategy prikazuje samo telefonske pozive.

Kvalitetnom aplikacijom smatra se i ona koja vam omogućuje praćenje aktivnosti na društvenim mrežama, najčešće se tu radi o mogućnosti praćenja Facebooka.

Zadnja, no najbitnija mogućnost je ona koja se omogućuje djetetu na korištenje, to je SOS gumb.

Kada dijete aktivira SOS gumb, roditelji dobivaju obavijest o vremenu i lokaciji djeteta te se praćenje i poziv isključuju na zahtjev i odobrenje roditelja ili djeteta.

Želi li dijete zaobići vaša ograničenja, pronaći će način, bilo da se radi o alternativnim aplikacijama ili uređajima koji nisu pod nadzorom.

Iznimno je važno stvoriti sigurno okruženje u kojemu će dijete biti iskreno i otvoreno te ga naučiti o pravilima korištenja interneta te granicama dozvoljenog u kojima se smije kretati.

Važno je djetetu pružiti slobodu i mogućnost razvoja, druženja i znatiželje no isto tako potrebno ga je naučiti granicama, limitima i držati ga u granicama sigurnog. Svako dijete mora moći rasti, razvijati se i istraživati te istovremeno biti zaštićeno i sigurno.

Family Time Premium

Family Time Premium

Family Time Premium

Pozitivno: jednostavna instalacija i postavljanje. App blokator, SOS i Pokupi me gumb. Praćenje poziva i poruka. Praćenje lokacije.

Negativno: cijena. Ne radi na stolnim računalima i Mac-ovima. Nema filter web sadržaja. Jednostavno deinstaliranje.

Mišljenje: kvalitetan lokator ali radi samo na mobitelu, ne sadrži web filter.

 

Locategy

Locategy

Locategy

Pozitivno: odlično dizajniran iOS app. Kvalitetan lokator. App blokator, praćenje i raspored potrošnje. Besplatna verzija.

Negativno: Ne podržava Mac i PC. Nema mogućnost blokiranja poziva i poruka. Nema praćenje društvenih mreža. Web filter radi na pojedinim pretraživačima.

Mišljenje: kvalitetno praćenje kretanja i aktivnosti ali nema dobar web filter.

 

Boomerang

Boomerang

Boomerang

Pozitivno: dobra aplikacija. Kvalitetno praćenje korištenja. Dobri web filteri. Geofencing. Praćenje poruka i poziva za Androide.

Negativno: cijena. Radi samo na mobitelima. Limitacije na iOS-u. Svaki uređaj zahtjeva posebno postavljanje.

Mišljenje: Solidna aplikacija za Android i iOS. Omogućuje praćenje weba, korištenje mobitela i aplikacija.

 

Net Nanny

Net Nanny

Net Nanny

Pozitivno: Podržava Windows, Mac i Android. Sadrži izvješća i web konfiguraciju. Snažno filtriranje. Mogućnost vremenskog ograničenja interneta. Kontrola aplikacija za Androide.

Negativno: nema updatea. Cijena. Nema lokator. Limitirane iOS mogućnosti.

Mišljenje: fokus je na korištenju interneta ali ne prati trendove te nedostaju nove mogućnosti.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment