Kodi - ultimativni stream medij

Kodi ultimativni kućni stream medij

Kodi je open source program dizajniran za zabavne centre za kuće. Odličan je dodatak za ljubitelje sporta, filmova i TV emisija.

Iako je orginalno dizajniran za Microsoftov Xbox i dobio je ime Xbox Media Centar (XBMC) nastavio se razvijati i rasti, Kodi je prerastao u cijelu jednu zajednicu programera i ljubitelja te korisnika Kodi sučelja.

Kodi je open source program

Kodi ultimativni kućni stream medij

Za razliku od velikih tvrtki kao što su Chromecast ili Plex, Kodi je stvoren od strane neprofitne XBMC zaklade i konstantno se mijenja i poboljšava velikim brojem programera i ostalih stručnjaka diljem svijeta.

Kodi je kreiran 2003. godine te ga je stvaralo preko više od 500 stručnjaka i više od 200 prevoditelja, to znači da Kodija možete personalizirati dodatkom add-on aplikacija ili nadogradnji u potpunosti besplatno.

Kodi nije servis samo za vaše laptope, Kodi može raditi na bilo kojem pametnom uređaju od pametnog mobilnog uređaja do Amazon Fire stick-a.

Što se može gledati na Kodiju? Kodi pretvara svako računalo, pametni mobilni uređaj ili tablet u digitalni TV box ili streaming uređaj što korisniku daje mogućnost streama datoteka putem interneta, kućne mreže ili lokalne memorije.

Za razliku od drugih TV streaming uređaja kao što su Apple TV, Chromecast 2 i Amazon Fire TV stick-a, Kodi nema zapreke sa licenciranjem ili posebnim aplikacijama koje se plaćaju te vam omogućuje preuzimanje velikog broja aplikacija koje su stvorene pod okriljem zaklade i možete gledati što god želite.

Kodi sadrži UI koji je jednostavno stvoren te vam omogućuje jednostavno pretraživanje vaših sadržaja.

Program ima mogućnost 10-foot UI što znači da može čitati sa teoretske udaljenosti od 10 stopa, i zahvaljujući širokom rasponu kodova koje sadrži, korisnici mogu pretraživati videe, slike i poadcaste brzo i jednostavno.

Na manjim uređajima Kodi vam nudi slično iskustvo, može se priključiti na veći ekran, na primjer televizor zbog većeg prikaza.

Koji su uređaji i operacijski sustavi kompatibilni sa Kodi media servisom?

Kodi je dostupan na skoro svim uređajima koji postoje. Programska podrška ovog medijskog centra jednostavna je za preuzimanje i kompatibilna sa OS X Linux, Windows i Android operacijskim sustavom pa čak i Rapsberry Pi mikro računalom.

Za one koji koriste iOS operacijski sustav proces je malo kompliciraniji, korisnici iPhone pametnih uređaja morati će se pobrinuti da je njihov pametni telefon Jailbreakan kako bi ga mogli preuzeti i uspješno instalirati.

Jailbreak uklanja restrikcije u korištenju vašeg iPhonea ili iPada koje mu operacijski sustav nameće.

Kodi omogućava pokretanje audio formata kao što su AAC, MP3 i OGG također ima mogućnosti izrade pametnih popisa glazbe kao i stvaranje tagova za svaki audio zapis posebno. Kada je riječ o video zapisima, Kodi može pokrenuti formate kao što su ISO, 3D te H264 uz ostale uobičajene formate te stream putem interneta.

Jednom kada u Kodi ”uvezete” film Kodi će mu dodati poster, trailere, video dodatke i još mnogo toga. Kodi također savršeno radi i kada je riječ o TV emisijama i serijama, omogućava vam spremanje istih u svoju memoriju.

Moguće je za svaku emisiju dodati poster, tagove pa čak i sadržaj i opis emisije ili serije i njenih epizoda te glumaca, odnosno voditelja.

Želite li pratiti ”uživo” lokalni tv program, Kodi će vam omogućiti stream te snimanje programa svojim postavkama.

Trebati ćete instalirati jedan od back-end servisa koji podržavaju ove mogućnosti kao što su Media Portal, Myth TV, TV head end ili Next PVR.

Pobrinite se da je vaš program ažuriran kako biste imali dostupne sve novosti na vrijeme.

Kako Kodi radi?

Kodi je dizajniran da radi uz skoro sve uređaje i sustave kao što smo već spomenuli. Svoje sadržaje možete gledati bez obzira na mjesto i vrijeme.

Također, Kodi servis možete pokrenuti i putem vašeg televizora set boxova (tv box) ili streaming uređaja, te na Xbox One gaming uređaju.

Besplatna aplikacija je visoko funkcionalna kao i druge slične aplikacije, ali zato što je to Universal Windows aplikacija ima neke limitacije.

Kroz vrijeme tvrtka planira riješiti nedostatke.

Jednom kada je aplikacija instalirana pojaviti će se banner koji će vam dopustiti izbor između fotografija, videa, glazbe i još mnogo toga.

Jednostavno odite na rubriku koja vas zanima i uploadajte sadržaj koji želite.

Vaš sadržaj biti će pohranjen lokalno ili na mrežnom drive-u kako biste ga mogli pokrenuti neovisno o tome gdje se nalazite.

Kodi će katalogizirati vaše sadržaje i učiniti vam ih lako dpstupnima sa svih uređaja koji imaju instaliranu aplikaciju.

Kako se postavlja Kodi servis?

Za Kodi na internetu možete pronaći jednostavni priručnik koji vas pomaže korak po korak kroz proces instalacije i pokretanja na stranicama kao što su Wiki ili Tom’s Guide.

Ovi priručnici pomoći će vam postaviti Kodi te ćete nakon toga samo postaviti svoje željene sadržaje na servis.

Kodi je dizajniran kako bi se koristio na televizoru te ga možete jednostavno postaviti uz pomoć televizijskog daljinskog upravljača.

Samo ćete morati spojiti Kodi sa daljinskim upravljačem i možete krenuti na instaliranje.

Želite li proširiti mogućnosti Kodi servisa, potražite Add-ons koji će vam prikazati dodatne mogućnosti za unaprijeđenje Kodi sustava.

Želite li pokrenuti Kodi na iOs uređaju, morati ćete učiniti Jailbreak na Apple uređajima kao što su iPhone, iPad ili iPod touch te na onima koji imaju sustav iOS 6.0 ili više sustave.

Kodi vam preporuča korištenje iOS 8.0 ili više kako biste dobili najbolje iskustvo korištenja ili Mac koji pokreće Xcode 7 ili više instalirane sustave.

Koje uređaje Kodi servis podržava?

kodi medij

Koje uređaje Kodi servis podržava?

Jednostavnije je napisati popis uređaja koje Kodi ne podržava, XBMC upravo taj popis nam i donosi.

Kao što je već spomenuto, iOS korisnici morati će učiniti neke preinake na svojim Apple uređajima žele li moći pristupiti Kodi multimedijalnom servisu sa svojih uređaja.

No ako koristite Android, jedino ćete morati pripaziti da je vaš sustav Android 5.0 ili noviji te instalirati aplikaciju koju možete pronaći putem Google Play trgovine sa aplikacijama.

Kodi također odlično radi sa četvrtom generacijom Apple TV uređaja, ali i starijima, odnosno sa svim Apple TV uređajima.

Želite li pokrenuti Kodi na Linux uređaju, morati ćete instalirati Intel Pentuim 4 ili noviju verziju i grafičku karticu novijeg datuma.

Također, trebati ćete 4GB slobodne memorije. Koristite li Mac, morati ćete imati Mac OS X 10.7 Lion ili noviji želite li ga moći koristiti.

Koristite li Windows uređaje, pobrinite se da imate Windows Vista sustav ili noviji kako biste mogli koristiti Kodi servis.

Želite li moći pristupiti Kodi servisu na drugim uređajima, kao što su televizori i drugi uređaji, pogledajte uputstva na Kodi stranici koja će vam reći što od dodatnih programa i aplikacija morate instalirati kako biste mogli koristiti ovaj servis.

Može li Kodi prenositi Live TV?

Naravno da može, samo ćete se morati malo potruditi oko toga. Kodi dolazi uz personaliziranu video snimalicu koja vam dopušta snimati ”live” snimke koje se prenose na televizoru.

Kako biste ju pokrenuli i koristili morati ćete spojiti PVR na TV server koji prenosi TV kanale i snimiti željene materijale preko interneta.

Kodi radi sa nizom back-end PVR programa, vi samo morate odabrati onaj koji odgovara vašem operacijskom sustavu.

Može li Kodi zamijeniti kablove?

Kodi ima sve mogućnosti kojima može zamijeniti kablove, kao što je mogućnost prenošenja materijala i snimanje TV programa u stvarnom vremenu kao i vaše privatne datoteke.

Koje dodatne Add-on mogućnosti Kodi ima dostupne?

Kodi dolazi sa širokim rasponom raznih dodataka koji su dizajnirani kako bi poboljšali opće iskustvo korištenja ovog servisa.

Add-on programi imaju niz mogućnosti kao što su screensaveri ali i vremenske prognoze pa sve do dodatnih aplikacija koje vam omogućuju poboljšavanje vašeg tv prikaza.

Na video razini postoji nekoliko programa koji su dodani servisu kao što su Bravo, ABC Family i DIY Network.

Također postoje aplikacije koje prenose poadcast kanale, na primjer Apple iTunes Podcasts mogućnosti, programi koji prikazuju tekst za pjesmu koja vam trenutno svira te dodaci za praćenje društvenih mreža i notifikacije sa istih putem add-on dodataka.

Add-on dodaci dizajnirani su od neovisnih programera koji nisu vezani uz XBMC zakladu.

Posjetite Kodi forum i sigurni smo da ćete pronaći sve što vam padne na pamet i razgovarati sa tvoriocima istih dodataka Kodi servisu.

Koji daljinski upravljači podržavaju Kodi servis?

Kodi dolazi sa podrškom za cijeli niz daljinskih upravljača, upravo sam servis je napravljen sa ”10 foot interface” sučeljem koje je razvila XBMC zaklada i to je odlično riješenje za svaki dnevni boravak.

Uz Kodi servis možete pronaći popis uređaja koje podržava, to uključuje MCE daljinske upravljače koji rade sa Windows i Linux operativnim sustavom, RF daljinski upravljači, CEC i daljinski upravljači gaming konzola.

Također možete koristiti vaše pametne mobilne uređaje putem kojih možete kontrolirati Kodi servis. Apple TV i odgovarajući daljinski upravljač raditi će besprijekorno  sa Kodi servisom.

Je li Kodi legalan i sgiuran servis za korištenje?

Kodi je legalan servis koji vam nudi da od nule postavite njegov rad prema vašim željama. Kada preuzmete Kodi i instalirate ga, on je u potpunosti legalan.

Kodi je siguran i ne bi vam trebao stvoriti probleme. Morate obratiti pažnju sa kojih stranica i od kojih autora skidate Add-on dodatke.

Moguće je da oni provjereni, nisu stabilni te da bi vam mogli stvoriti probleme. Provjerite putem Kodi foruma sigurne i kvalitetne Add-on dodatke te ih onda preuzmite i instalirajte.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment