KODI

KODI softver za streaming sadržaja

Televizijski program sve je manje gledan zahvaljujući internetu, na kojem je moguće gledati što god želite – kad god želite.

Svi mi volimo pogledati omiljenu seriju ili neki novi film, a to je ponekad nemoguće na televiziji.

Zbog toga Vam danas predstavljamo softver KODI, koji zadnjih godina bilježi nevjerojatnu popularnost na cijelom svijetu i omogućuje streaming raznog sadržaja.

Sve o tome što je KODI, je li legalan i kako funkcionira pročitajte u nastavku teksta.

 

 

KODI

KODI Sve informacije na jednom mjestu

Što je KODI?

Ako ste koristili internet prije 15-ak godina, moguće je da ste se već susreli s prvom verzijom KODI softvera.

On je u ranim 2000-tima bio poznatiji po imenu XBMC (Xbox Media Center), a tek 2014. godine je preimenovan u današnje ime KODI.

KODI je open-source softver koji omogućuje pristup raznim sadržajima koji se nalaze u online ili na nekom drugom Vašem povezanom uređaju.

KODI se može koristiti na svakom pametnom uređaju (Android mobiteli, smart TV, PC…).

Kodi je trenutno moguće koristiti na svim najpopularnijim operativnim sistemima Windows, Mac OS X, Android, iOS i Linux.

Velika prednost u odnosu na sam streaming online sadržaja je da preko KODI softvera možete pregledavati i sadržaj s jednog od Vaših računala na svim drugim koja su povezana. Već smo napomenuli da je sam KODI softver open-source, što znači da ga možete i nadograđivati raznim plugin-ovim i addon-ovima, prema Vašim željama.

Kako KODI funkcionira?

KODI softver nema nikakav glavni server na kojem se nalazi sadržaj koji s njega možete gledati, već on samo omogućava pristup i reprodukciju sadržaja s nekog drugog servera. Sadržaj koji na njemu možete gledati može biti s nekog od Vaših uređaja koji su povezani s njim ili s interneta.

Na KODI možete dodati i neke poznate internet streaming servise poput Netflix-a ili HBO-a, ako plaćate pretplatu za iste i tako na jednom mjestu imati sav sadržaj.

U KODI se sadržaj može jednostavno dodati putem službenih ili neslužbenih add-onova.

Službeni su u potpunosti legalni i podržani od same razvojne zajednice, dok je za neslužbene legalnost upitna.

Legalna VS ilegalna strana KODI softvera

Donedavno je internet bio “Divlji zapad” i na njemu se je moglo konzumirati i objavljivati različite sadržaje bez ikakvih posljedica.

Danas je stvar nešto drugačija, zbog broja korisnika interneta koji je u eksponencijalnom rastu.

Sve veća korištenost interneta stvorila je potrebu za određenim regulacijama sadržaja i danas se veliki broj zakona tiče upravo interneta.

Zbog toga se mnogi pitaju je li KODI softver legalan?

KODI kao softver je u potpunosti legalan i može se koristiti u cijelome svijetu, no nije cijeli sadržaj koji se putem njega može konzumirati legalan.

Kao ni na internetu, tako ni preko KODI-a ne smijete gledati filmove ili serije koje niste platili, jer to nije legalno.

Sav sadržaj kojem pristupate putem interneta može vidjeti Vaš pružatelj interneta, te ako gledate nelegalan sadržaj može obavijestiti nadležne institucije koje protiv Vas mogu poduzeti pravne mjere.

Svi filmovi i serije podliježu određenim autorskim pravima, koje Vi kršite ako ilegalno streamate.

Kako se zaštiti kod streamanja sadržaja putem KODI-a?

KODI kao softver ne može štetiti Vašem uređaju, te je u potpunosti legalan.

Problem se javlja kod korištenja add-onova koji u sebi mogu imati neke zloćudne softvere ili koji nisu u potpunosti legalni.

Kako biste zaštitili sebe i svoje podatke, najbolji način za sigurno streamanje sadržaja putem KODI-a je VPN.

On će Vaše podatke šifrirati i zbog toga nitko neće znati što radite.

VPN je u zadnje vrijeme postao veoma popularan i za svakodnevno surfanje internetom, jer njegovim korištenjem Vi postajete anonimni korisnik interneta.

Besplatna verzija softvera

KODI softver je open-source i 100% besplatan, te ne postoji plaćena verzija ovog programa.

On je isključivo posrednik između korisnika i sadržaja, no postoji neki plaćeni sadržaj.

KODI softver ne posjeduje nikakav sadržaj, već korisnici moraju sami staviti svoj sadržaj u njega ili uputiti KODI na neke sadržaje treće strane.

Ti sadržaji mogu biti plaćeni, a više o tome donosimo u nastavku.

Plaćeni add-onovi

U zbirci add-onova za KODI može se pronaći različiti sadržaj, a postoje besplatni i plaćeni add-onovi.

Kroz besplatne Vaša usluga možda neće biti stabilna kao i s plaćenima, ali plaćeni add-onovi iako donose stabilniju uslugu, ne moraju biti legalni.

Oni Vam mogu omogućiti prijenos različitih vrsta sadržaja, no to ne znači da onaj tko Vam prikazuje taj sadržaj ima prava na njega i da ga Vi gledate legalno.

KODI VS IPTV

IPTV predstavlja Internet Protocol Television, tj. prijenos sadržaja putem interneta.

Razlika između KODI softvera i IPTV-a je ta što su oni potpuno druge stvari.

KODI softver je program koji Vam omogućava da gledate IPTV koji ste kupili, a to mogu biti razni add-onovi za KODI.

On je besplatan program za pregled sadržaja, dok je IPTV usluga koju plaćate na mjesečnoj ili godišnjoj bazi za dostupnost sadržaja koji se nalazi na njoj.

Najbolji uređaji za prijenos

Budući da se filmovi i serije najviše gledaju na televiziji, najbolji uređaj za prijenos KODI-a su upravo televizije.

Ako imate smart TV instalacija KODI softvera je veoma jednostavna, no problem se javlja kod televizija koje nisu pametne.

U tom slučaju morate pronaći uređaj koji će omogućiti instalaciju KODI-a na televiziji, a kroz tekst smo već napomenuli da je KODI program moguće instalirati na Android operativnom sustavu.

Najbolji uređaji za prijenos sadržaja putem KODI-ja su upravo Android TV box uređaji, koji se jednostavno spajaju s televizijom i omogućuju korištenje televizije na Android sustavu.

Jednostavno instalirajte KODI na Vaš Android box uređaj i putem daljinskog upravljača korištenje samog softvera će biti izuzetno jednostavno.

blank

* Pogledaj ponudu Android TV box uređaja na Smart Mall

Zaključno o softveru

Kroz tekst smo Vas nastojali pobliže upoznati i iznijeti sve bitne informacije o ovom softveru, koji u nekoliko zadnjih godina postaje sve popularniji i korišteniji diljem svijeta.

KODI je jedan veoma koristan i odlično napravljen program, koji Vam može znatno olakšati gledanje sadržaja ili pristup sadržaju s jednog računala na drugom.

Prednost samog softvera je što je u potpunosti besplatan i za njegovo osnovno korištenje nije potrebno plaćati ništa.

Putem plaćenih add-onova možete pristupati stabilnom prijenosu raznih sadržaja, no to što je add-on plaćen, ne znači da Vi legalno gledate taj sadržaj.

U slučaju da ste ljubitelj gledanja filmova ili serija, KODI je jedan od programa koji su pod “must” na Vašim uređajima, a omogućit će Vam jednostavan pregled svog sadržaja na njima.

Dodatna prednost ovog softvera je mogućnost da u njega ubacite Vašu Netflix ili HBO pretplatu, te na jednom mjestu jednostavno i brzo pristupate svim sadržajima za koje plaćate pretplatu.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment