blank

Kako učiniti vaš pametni dom još sigurnijim?

Savjeti kako smanjiti ranjivost vaših pametnih uređaja i učiniti vaš dom sigurnijim i zaštićenijim.

 

Pametni dom i njegovi nedostatci

Svjetla: mogu se hakirati sa 100 metara udaljenosti putem radio singala i pojačati svjetlost. Moguće im je promijeniti boju i svjetlinu.

Kamere: live video i audio prijenos kao i cijela mreža mogu biti hakirani ako hakeri provale serijski broj napadom

Brave: svatko tko ima Bluetooth pristup može provaliti i pristupiti vašem Bluetooth ID-u

Termostat: može biti hakiran kroz korisničko sučelje i source kod što hakerima omogućuje mijenjati postavke vašeg termostata.

Garažna vrata: sakupljajte redovito izvješća sa pametnih vrata kako ih hakeri ne bi mogli sakupiti i izraditi raspored vaših kretanja.

Zvučnici: i kada su ugašeni mogu snimati što slušate, što se prikazuje na vašem TV uređaju, čak mogu snimati i zvukove iz pozadine kao što su vaši razgovori i događaji u vašem domu.

Perilica rublja: mogu se dogoditi pogreške u radu, nemogućnost ažuriranja zaštite ili slabosti u mobilnoj aplikaciji kojom upravljate što može omogućiti hakerima upravljanje vašim uređajima.

 

blank

 

Robotski usisavač: kada je hakiran putem njega se može izraditi tlocrt vašeg doma i snimati se vaše kućanstvo i kretanja.

Hladnjak: mogu se stvoriti pogreške u radu čime se ulazi u kućnu mrežu te se otvara jednostavan pristup svim drugim uređajima. Mogućnost praćenja vaših navika.

Routeri: hakiranjem se mogu stvoriti lažni login podaci i stranice i ukrasti se vaši privatni podaci.

Pametni TV: mogu se ukrasti podaci iz povijesti pregleda, slati se točno određene reklame, hakirati prikaz neprikladnih sadržaja, pojačavati, prebacivati ili gasiti, paliti vaš televizor.

Printeri: Mogu se hakirati i ući na vašu kućnu mrežu te ukrasti vaše privatne podatke ali i IP adresu.

Laptopi: Mogu se hakirati kroz propuste u tvorničkim postavkama što čini jednostavan ulaz svakom hakeru.

Pametni automobili: Mogu se hakirati kroz sustav za informiranje i zabavu što im omogućuje punu kontrolu nad automobilom, vrata, kočnice, motor.

Fitness narukvice: zdravstveni podaci koji se mogu hakirati putem Bluetooth veze.

Virtualni novčanik: novčanici koji spremaju kriptovalute mogu se jednostavno hakirati kroz aplikacije za čitanje QR kodova i ostalih malwarea.

Pametni telefoni: nesigurne aplikacije koje prenose malware. Bluetooth kamere i zvučnici pružaju jednostavan ulaz hakerima.

Pametne igračke: koje se spajaju na računalo te sadrže senzore, mikrofone, kamere, dijele podatke, prepoznaju glas ili imaju GPS sposobnosti jednostavno se mogu provaliti i pružiti cijeli niz podataka hakerima.

Baby monitori: mogu se hakirati i može se pratiti cijela obitelj, audio i vizualnim putem te se jednostavno spojiti i ući u kućnu bežičnu mrežu te ukrasti email i financijske podatke.

Pametne hranilice i kamere za kućne ljubimce: mogu se vrlo lako hakirati te se njima može pratiti kretanje kućanstva.

Pametni dom ne znači nužno i siguran dom. Naravno da su zaštitni organ na poziv udaljeni i možete provjeriti tko vam je pred vratima gdje god se nalazili no ne morate biti jedini koji gledaju snimke sa kamera.

 

Digital Guardian je tvrtka koja sprječava gubitak podataka i ističu načine koji vaš dom čine ranjivim i ljude u njima nezaštićenima. Bluetooth ključanice se mogu otvoriti, termostati mogu biti manipulirani, robotski usisavači mogu se upaliti putem mobilnih špijuna koji šalju fotograije i tlocrte vašeg doma, pametni TV može mijenjati program koji gledate. Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali svoj dom i pametne uređaje od napada.

Resetiranje routera: vaš router je pristupna točka prema svim vašim uređajima. Ukoliko još niste resetirali svoj router, trebali biste to učiniti svako toliko, posebno ako se u javnosti pojave upozorenja o napadima na kućanske mreže i routere te pametne uređaje i kuće. Promijenite ime vašeg routera kako se ime i model ne bi mogli odmah identificirati. Promijenite početnu postavljenu lozinku ukoliko još niste i postavite posebnu mrežu za goste kako se nitko tko posjeti vaš dom ne bi spajao na vašu primarnu kućnu mrežu.

 

Uključite autentifikaciju sa dva faktora: 2FA, autentifikacija sa dva faktora nije najbolji način zaštite ali je obično prvi i najbolji korak koji možete poduzeti. Potražite mogućnost za svaki uređaj koji imate. Isključite Wi-Fi zaštitne postavke kako potencijalni hakeri ne bi mogli tako lako pristupiti vašem routeru.

 

Kako učiniti vaš pametni dom još sigurnijim?

 

Nikome ne dajte lozinku: IoT uređaji obično dolaze sa postavljenim imenom i lozinkom, promijenite ih za svaki uređaj koji ih sadržava kako biste izbjegli najjednostavniji način kojim bi netko mogao hakirati vaše uređaje i vaš dom.

Promijenite sve zadane postavke: Potražite postavke svih pametnih uređaja i promijenite zadane postavke imena i lozinki. Isključite ono nepotrebno i sakrijte ukoliko dijeli više informacija no što biste željeli.

 

Ažuriranja: na svim pametnim uređajima pogledajte da li postoje programska ažuriranja kako biste bili sigurni da su svi nedostaci ispravljeni. Iako i niste primili obavijest o mogućim ažuriranjima posjetite stranice proizvođača i potražite postoje li novije verzije programa kako biste bili sigurni da vaši uređaji rade ispravno i bez greške.

 

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment