Kako spojiti vaš laptop sa TV uređajem
Kako spojiti vaš laptop sa TV uređajem

Kada želite gledati sadržaj s vašeg prijenosnog računala na većem ekranu, možete jednostavno spojiti vaš laptop s TV uređajem. Postoje različiti načini za povezivanje vašeg računala s televizorom, kao što su HDMI kabel, bežična veza, VGA kabel i druge opcije.

HDMI kabel je najčešći način za povezivanje laptopa s TV uređajem. To je jednostavno i brzo rješenje za prijenos slike i zvuka u visokoj kvaliteti. Postoje različiti HDMI kablovi dostupni na tržištu, a njihova cijena varira ovisno o kvaliteti i duljini kabla.

Ako vaš laptop nema HDMI izlaz, možete koristiti VGA kabel za povezivanje s televizorom. VGA kabeli su stariji od HDMI kabela, ali su i dalje u širokoj upotrebi. VGA kabeli su obično jeftiniji od HDMI kabela, ali imaju nižu kvalitetu slike i zvuka. Međutim, VGA kabeli su dobra opcija ako vaš televizor nema HDMI ulaz.

Kako spojiti laptop i TV uređaj

Kako spojiti laptop i TV uređaj ovisi o tome kojim kabelom ili adapterom raspolažete. U ovom dijelu, opisat ćemo kako spojiti laptop i TV uređaj korištenjem HDMI kabela, VGA kabela i adaptera.

Korištenje HDMI kabela

Korištenje HDMI kabela je najlakši način za povezivanje laptopa i TV uređaja. Za to je potrebno samo spojiti HDMI kabel između laptopa i TV-a. Nakon toga, potrebno je na TV-u odabrati HDMI izvor signala. Ako vaš laptop ne prebacuje automatski prikaz na TV, možete to učiniti i ručno. Na Windows računalima, to se može učiniti putem Control Panela u postavkama zaslona.

Korištenje VGA kabela

Korištenje VGA kabela je još jedan način za povezivanje laptopa i TV uređaja. VGA kabel se spaja na VGA priključak na laptopu i TV-u. Nakon toga, potrebno je na TV-u odabrati VGA izvor signala. Međutim, VGA kabel ne prenosi zvuk, pa je potrebno koristiti dodatne zvučnike ili spojiti zvuk putem drugog kabela.

Korištenje adaptera

Ako vaš laptop nema HDMI ili VGA priključak, možete koristiti adapter za povezivanje s TV-om. Postoje različiti adapteri, ovisno o vrsti priključka na laptopu i TV-u. Na primjer, ako vaš laptop ima USB-C priključak, možete koristiti USB-C na HDMI adapter za povezivanje s TV-om. Također postoje adapteri za povezivanje s Smart TV uređajima.

Ukratko, povezivanje laptopa i TV uređaja ovisi o vrsti priključaka koje imate na raspolaganju. Ako imate HDMI ili VGA priključak, to je najlakši način za povezivanje. Ako nemate te priključke, možete koristiti adapter za povezivanje s TV-om.

Postavljanje zvuka

Kada spojite svoj laptop sa TV uređajem, možda ćete se suočiti sa problemom zvuka. Kako biste osigurali da zvuk dolazi iz vašeg TV uređaja, a ne iz laptopa, morate pravilno postaviti zvuk. Ovaj odjeljak će vam pokazati kako to učiniti.

Korištenje HDMI izlaza

Ako koristite HDMI kabel za povezivanje laptopa i TV uređaja, zvuk će se automatski prenijeti na TV uređaj. Međutim, ako zvuk i dalje dolazi iz laptopa, morate provjeriti postavke zvuka na svom laptopu.

 1. Kliknite na ikonu zvučnika u donjem desnom kutu zaslona.
 2. Odaberite “Zvuk” ili “Zvučne postavke”.
 3. Provjerite je li “HDMI” postavljen kao izvor zvuka.
 4. Ako ne, odaberite “HDMI” kao izvor zvuka.

Ako i dalje ne čujete zvuk na TV uređaju, možda će vam trebati ažurirati drajvere zvuka na svom laptopu.

Korištenje 3,5 mm audio kabela

Ako koristite 3,5 mm audio kabel za povezivanje laptopa i TV uređaja, morat ćete ručno postaviti zvuk.

 1. Priključite 3,5 mm audio kabel u priključak za slušalice na laptopu i u priključak za audio na TV uređaju.
 2. Na laptopu kliknite na ikonu zvučnika u donjem desnom kutu zaslona.
 3. Odaberite “Zvuk” ili “Zvučne postavke”.
 4. Odaberite “Vanjski uređaj” kao izvor zvuka.
 5. Ako i dalje ne čujete zvuk, provjerite jeste li pravilno priključili 3,5 mm audio kabel.

Napomena: Ako koristite HDMI kabel i 3,5 mm audio kabel istovremeno, morat ćete ručno postaviti zvuk na laptopu.

Korištenje različitih izvora

Kada želite spojiti svoj laptop na TV uređaj, postoji nekoliko različitih izvora koje možete koristiti. U ovom odjeljku, saznajte kako koristiti Google Chrome, Operin preglednik i media player kako biste gledali sadržaj na vašem TV-u.

Korištenje Google Chromea

Google Chrome je popularni preglednik koji vam omogućuje da gledate sadržaj s vašeg laptopa na TV-u. Evo kako to učiniti:

 1. Otvorite Google Chrome na vašem laptopu.
 2. Kliknite na tri točke u gornjem desnom kutu prozora i odaberite opciju “Cast”.
 3. Odaberite vaš TV uređaj iz popisa dostupnih uređaja.
 4. Kliknite na “Cast” kako biste započeli prijenos sadržaja na vaš TV.

Korištenje Operinog preglednika

Operin preglednik također vam omogućuje da gledate sadržaj s vašeg laptopa na TV-u. Evo kako to učiniti:

 1. Otvorite Operin preglednik na vašem laptopu.
 2. Kliknite na “Opcije” u gornjem lijevom kutu prozora i odaberite opciju “Cast”.
 3. Odaberite vaš TV uređaj iz popisa dostupnih uređaja.
 4. Kliknite na “Cast” kako biste započeli prijenos sadržaja na vaš TV.

Korištenje media playera

Media playeri poput VLC-a ili Windows Media Playera također vam omogućuju da gledate sadržaj s vašeg laptopa na TV-u. Evo kako to učiniti:

 1. Otvorite media player na vašem laptopu.
 2. Kliknite na “Media” u gornjem lijevom kutu prozora i odaberite opciju “Open File”.
 3. Odaberite datoteku koju želite reproducirati.
 4. Kliknite na “Play” kako biste počeli reproducirati sadržaj na vašem laptopu.
 5. Kliknite na “Full Screen” kako biste prikazali sadržaj na vašem TV-u.

Korištenje različitih izvora vam omogućuje da gledate različite vrste sadržaja na vašem TV-u, uključujući streaming servise poput Netflix-a i Apple TV-a. Budite sigurni da koristite odgovarajući izvor ovisno o sadržaju koji želite gledati.

Rješavanje problema

Ako imate problema prilikom spajanja laptopa na TV uređaj, postoji nekoliko stvari koje biste trebali provjeriti. Ovaj odjeljak će vam pomoći u rješavanju problema s slikom, zvukom i kvalitetom slike.

Nema slike

Ako nemate sliku na TV-u, postoji nekoliko stvari koje biste trebali provjeriti. Prvo, provjerite da li je HDMI kabel ispravno priključen na oba uređaja. Također, provjerite da li je odabrana ispravna ulazna opcija na TV-u. Ako koristite DVI kabel, provjerite da li je adapter ispravno priključen.

Ako i dalje nemate sliku, pokušajte promijeniti postavke zaslona na laptopu. Idite na Control Panel > Display > Adjust Resolution i pokušajte promijeniti postavke zaslona.

Nema zvuka

Ako imate sliku, ali nemate zvuk, provjerite da li je zvuk isključen na laptopu ili TV-u. Provjerite postavke zvuka na oba uređaja i pokušajte ih prilagoditi.

Ako i dalje nemate zvuk, provjerite da li je HDMI kabel ispravno priključen. Ako koristite DVI kabel, provjerite da li je adapter ispravno priključen. Također, provjerite da li je TV postavljen na ispravnu ulaznu opciju.

Loša kvaliteta slike

Ako imate sliku, ali je kvaliteta slike loša, provjerite da li su postavke zaslona ispravno konfigurirane. Idite na Control Panel > Display > Adjust Resolution i pokušajte promijeniti postavke zaslona.

Također, provjerite da li je HDMI kabel ispravno priključen. Ako koristite DVI kabel, provjerite da li je adapter ispravno priključen. Ako koristite VGA kabel, provjerite da li su svi konektori čvrsto priključeni.

U nekim slučajevima, loša kvaliteta slike može biti uzrokovana lošim kabelom. Pokušajte zamijeniti kabel i provjerite da li se kvaliteta slike poboljšava.

Ukratko, ako imate problema prilikom spajanja laptopa na TV uređaj, provjerite da li su svi kabeli ispravno priključeni i da li su postavke zaslona i zvuka ispravno konfigurirane. Ako i dalje imate probleme, pokušajte zamijeniti kabel ili se obratite proizvođaču uređaja za pomoć.