blank

Kako dom učiniti pametnim?

Da li vam se ikada dogodilo da se morate vraćati doma jer niste sigurni da li ste ugasili grijanje?

Ili se dogodilo da je netko zaboravio ključ pa ne može u kuću? Ima mnogo razloga zašto su stručnjaci izmislili uređaje koji vam olakšavaju život.

Govorimo o daljinski upravljanim uređajima, s kojima možete nadgledati cijeli dom s bilo kojeg mjesta.

Pomoću kamera povezanih s vašim pametnim telefonom nadgledajte cijeli dom, a glasovnim pomagačima kontrolirajte kompletni dom.

Pametni dom

Pametni dom (engl. Smart home) je izraz koji se koristi za opisivanje kuće koja ima komunikacijsku mrežu povezanu s različitim uređajima te omogućava da im se može pristupati, daljinski upravljati i kontrolirati ih.

Koristeći tehnologiju unutar svoje kuće, možete kontrolirati i gledati što se događa u vašem domu, čak i kad ne koristite tamo pametni telefon, tablet ili računalo.

Npr. nabavili ste male štence i želite biti sigurni da se dobro ponašaju, možete instalirati kameru koja će vam omogućiti da provjerite svoje kućne ljubimce kada god to želite.

Više nema potrebe za nepotrebnim preplaćivanjem zaboravljajući isključiti grijanje kad odlazite na posao.

Nadgledanjem vašeg grijanja, vode i struje, manja je šansa da dobijete nepotrebno veći račun.

Još jedan od primjera kako mogu pomoći pametne kuće je zaštitom najugroženijih u društvu.

Neki uređaji mogu aktivirati upozorenje ako starija osoba nije popila tablete, prevrne se ili padne ili se ponaša izvan svoje uobičajene rutine.

Kako da svoj dom učinite "pametnim"? [TUTORIJAL]

Stvaranje pametnog doma

Svoj dom možete učiniti pametnim tako da instalirate mrežu koja će vam omogućiti povezivanje uređaja ili možete kupiti pojedinačne proizvode koji se povezuju s vašim pametnim telefonom.

Popularni pametni uređaj je glasovni asistent. On je osobni pomagač koji je u vašem mobitelu, tabletu, zvučniku, streaming uređaju ili u nekom drugom uređaju povezanom s internetom. Dva najistaknutija proizvoda u ovom sektoru su Amazon Echo i Google Home.

Pametni termostat je isto jedan od popularnijih tehnologija, omogućava uključivanje grijanja prije nego se vi vratite doma u vrijeme hladnih (zimskih) dana.

Pametni kućni proizvodi

Pametne kamere


Povezivanje s kućnom wifi mrežom omogućava vam pregled video zapisa s gotovom bilo kojeg mjesta na svijetu. Naveli smo kao primjer gledanje svakog pokreta vaših kućnih ljubimaca.

Ring Video Doorbell

Instalirajući zvono na vratima i aplikacije vezane uz to dobijete trenutna upozorenja kada netko dođe na pred vaša vrata te vam tako omogućava da više nikada nećete propustiti dostavu paketa.

S njim možete vidjeti, čuti i razgovarati s bilo kim putem svojeg pametnog telefona.

Glasovni asistenti – Google Home i Amazon Echo


Omogućavaju vam pretraživanje weba, slušanje vijesti, javljaju vam novosti vezane uz promet i ostale stvari dok se vi bavite svojim kućnim aktivnostima.

Svaki dom može postati pametnim domom, neovisno da li se radi o apartmanu ili velikoj kući.

Zahvaljujući brzorastućim tehnologijama, postoji mnogo uređaja koje možete spojiti u svojem domu i nesmetano uživati bez panike da li ste što zaboravili ili bi htjeli da vas dočeka kada se vratite kući.

0/5 (0 Reviews)

Leave a comment